Hoppa till huvudinnehåll

Livsfarliga missen under skidskytte-VM – säkerhetsvakt yrade bakom tavlorna då åkarna sköt in vapnen: ”Aldrig sett något liknande”

Skyttevallen i Anterselva under skidskytte-VM 2020.
Skyttevallen i Anterselva under skidskytte-VM 2020. Skyttevallen i Anterselva under skidskytte-VM 2020. Bild: imago images / Eibner / All Over Press skidskytte

Enligt norska NRK hade en säkerhetsvakt rört sig bakom tavlorna då skidskyttarna sköt in vapnen före damernas distanstävling i Anterselva på tisdagen. På onsdagen slutade herrarnas 20 kilometerslopp i franskt segerjubel.

– Det här är inte bra, konstaterar det norska skidskyttelandslagets tränare Siegfried Mazet för NRK.

Då Ingrid Landmark Tandrevold höll på att skjuta in sitt vapen före tisdagens distanstävling märkte hon nämligen att en person rörde sig i terrängen bakom tavlorna.

– Jag skulle precis skjuta när jag såg honom. Jag brukar inte skjuta så där mycket över tavlorna, men inte får man vara där för det, säger hon.

Enligt NRK försökte tränarna jaga bort mannen som ändå stannade kvar. Senare uppdagades det till råga på allt att det var en säkerhetsvakt som fanns där för att vakta att ingen annan rörde sig på området.

– En vakt? Nej! Det är synd. Det är verkligen synd. Det påverkar ju åkarna också. De tänker ju också i första hand på säkerheten så hur reagerar de på att se någon röra sig där, säger Mazet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, fortsätter han.

Skidskyttarna använder ammunition med kalibern .22 och en skottskada kunde alltså vara livsfarlig.

"Jag är bara glad"

På tisdagen gick segern till den italienska hemmafavoriten Dorothea Wierer. På onsdagen var det Martin Fourcades tur att fira.

Fransmannen var säker på vallen och missade endast ett skott på vägen mot årets första VM-guld. Johannes Thingnes Bö slutade tvåa med två bommar och 57 sekunder upp till täten.

Fourcade åker i Nove Mesto.
Martin Fourcade tog guld. Fourcade åker i Nove Mesto. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK skidskytte,Martin Fourcade

För Fourcades del handlade det om en smaskig seger. Han tog inte bara VM-guld – karriärens fjärde – utan fransmannen säkrade också segern i distanscupen i världscupen.

– Så det känns fint framför allt eftersom den förra säsongen var så svår för mig. Jag är bara glad just nu, säger han i Yles tv-intervju.

Nytt skyttefiasko för de blåvita åkarna

För finländarna gick det sämre. Mycket sämre. Olli Hiidensalo var bästa finländare på 66:e plats med fem bommar. Tero Seppälä bommade i sin tur hela nio tavlor och slutade 87:a.

– Vinden var utmanande, men inte ska det se så där dåligt ut för det. Något stämmer inte med skyttet just nu … jag vet inte ... vi hade ju lediga dagar och träningarna gick bra. Man kan inte skjuta så här på ett VM, säger en uppenbart besviken Seppälä.

Då också Jaakko Ranta (95:a) bommade sju skott fick landslagets skyttetränare Jonne Kähkönen svara på varför det gått så motigt på vallen i tv-sändningen.

– Tidvis var det utmanande vindförhållanden, men det är det samma för alla. Det var många som hade problem med skyttet och det var något vi inte kunde utnyttja. Något måste vi göra. Resultaten har inte motsvarat våra förväntningar, säger han kortfattat.

Skidskytte-VM fortsätter på torsdag med singelmixstafett. Enligt Kähkönen har landslagsledningen en ”uppfattning” om vem som ska köra för Finlands del, men han ville inte ta ställning till det ännu.

Läs också