Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Nylander var först tveksam till att bli ordförande för Svenska kulturfonden: "Men man kan inte säga nej till ett intressant och utmanande uppdrag"

Leende kvinna står bland trähus
Mikaela Nylander, studerande och ordförande för stadsfullmäktige i Borgå och utnämnd till styrelseordförande för Svenska kulturfonden. Leende kvinna står bland trähus Bild: Yle/ Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska kulturfonden,Svenska folkpartiet i Finland,ordförande,styrelser,stadsfullmäktige,politiker

Det är som vanligt en glad och leende Mikaela Nylander som kommer in i Yle Östnylands studio i Borgå morgonen efter att hennes nya uppdrag som ordförande för Svenska kulturfonden getts offentlighet.

- Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget. Det är ett uppdrag som jag tycker att är jättespännande. Det sitter dessutom som hand i handske för mig eftersom jag bland annat satt i kulturutskottet under min period i riksdagen, säger Mikaela Nylander (SFP).

Posten som styrelseordförande är inget heltidsjobb. Det handlar om elva styrelsemöten per år plus en del representationsuppdrag.

Vid riksdagsvalet för snart ett år sedan blev Nylander inte omvald och började sedan i stället studera på heltid.

I höst är det tänkt att hon ska slutföra sina studier vid både Svenska handelshögskolan och Åbo Akademi. Hon hoppas kunna få sina examina i höst.

- Det hoppas jag. Jag har visserligen ganska många tenter kvar bland annat inom juridiken, men jag eftersträvar att bli färdig, säger Nylander.

Planering och riktlinjer

Ännu vet inte Nylander riktigt vad som krävs för arbetet som ordförande. Hon känner till de elva styrelsemötena, men hon vet också att det finns en hel del arbete att göra mellan dem.

- Framför allt krävs det förstås en del samarbete mellan vd och styrelseordförande. Det handlar om planering och om att dra upp riktlinjer, så jag tror att uppdraget kommer att kräva en hel del tid, säger Nylander.

Nyheten om att Mikaela Nylander är följande styrelseordförande för Svenska kulturfonden har kommenterats bland annat på Svenska Yles webbsida.

En sak har jag lärt mig under resans gång, och det är att det sällan blir som man planerat, tänkt sig eller drömt och visionerat, men det brukar bli bra ändå. Vi får se vart livet för mig― Mikaela Nylander

En av dem som kommenterat anser att man inte borde lägga pengar på författar- och konstnärsstipendier utan hellre på svenskspråkiga dagis och seniorhem.

- Klart är, då Kulturfonden fattar beslut om hur pengarna ska fördelas och vilka tyngdpunktsområdena är, så behöver vi följa den stadga och de riktlinjer som gäller och de går ut på att stöda svensk utbildning och kultur, säger Nylander.

Hon medger att utbildningsdelen till en del har fallit i skymundan. Den var mera i fokus då Kulturfonden grundades.

- Hur gärna vi än skulle vilja stöda allt möjligt gott så kan vi inte det eftersom vi är bundna till våra stadgar, säger Nylander.

Samarbeta med vd och personal

Mikaela Nylander bor i Borgå och är stadsfullmäktigeordförande i sin hemstad samt aktiv i olika nyländska förbund.

Det säger sig självt att Mikaela Nylander ändå inte kan favorisera sin egen region Östnyland eller ens Nyland framom andra regioner.

- Ansökningarna om understöd gås igenom av lokala kommittéer. Mitt uppdrag är att ta hand om de stora riktlinjerna och strategin, säger Nylander.

Vilken form av kultur kan man satsa på i Östnyland?

- Kulturfonden jobbar långsiktigt och det beror i väldigt hög grad på vad Kulturfonden väljer att stöda och prioritera. Det finns dessutom en strategi. Jag kan helt enkelt inte säga vad man i Östnyland nu kan göra för att få maximal utdelning, säger Nylander.

Under vårens lopp ska Nylander närmare sätta sig in i vad uppdraget som styrelseordförande kräver.

- Jag ska tillsammans med vd och personal gå igenom det som krävs och det arbete som hör till uppdraget. Det handlar om en stor helhet. Kulturfonden delar årligen ut 40 miljoner euro. Det genomför man inte enbart med elva styrelsemöten, säger Nylander.

BIldsättningsbild med pengasäckar och händer
Svenska kulturfonden delar ut totalt cirka 40 miljoner i kulturbidrag varje år. BIldsättningsbild med pengasäckar och händer Bild: Yle/Martin Huldin Svenska kulturfonden,understöd (bidrag),stipendium

Hög ersättning betyder höga krav

Ersättningen för ordförandeskapet i Svenska kulturfonden är cirka 33 000 euro om året. Själv har Nylander inte fått några fakta om arvodet ännu men hon hörde om det under pressmötet på tisdagen (18.2).

- Jag är van att arbeta i organisationer där man får kilometerersättning för att man dyker upp på mötena. Jag tror att lönefrågan intresserar journalister mera än mig. Innehållet är intressant för mig – att få arbeta med innehållet, kultur och utbildning på svenska, säger Nylander.

Det gäller med andra ord för Mikaela Nylander att väga mängden arbete mot den lön hon får.

- Absolut. Om arvodet faktiskt är så högt som det sägs så innebär det att det också finns krav på en viss närvaro, men det största kravet är kopplat till en omfattande verksamhet, säger Nylander.

Comeback i riksdagen?

Mikaela Nylander, som fyller 50 år i mars, siktar på att bli färdig rättsnotarie och ekonom på hösten. Uppdraget som ordförande för Svenska kulturfonden är inte ett heltidsarbete.

Finns det med andra ord rum för något mer?

- Jag vet inte men en sak har jag lärt mig under resans gång, och det är att det sällan blir som man planerat, tänkt sig eller drömt och visionerat, men det brukar bli bra ändå. Vi får se vart livet för mig. Jag utesluter ingenting, säger Nylander.

Med det sista i kommentaren syftar Nylander på en comeback i riksdagen. Efter att hon inte blev omvald senast, var hennes kommentar att hon inte kan tänka sig att ställa upp fler gånger.

Hon medger nu att tomhetskänslan var stor när valresultatet i det senaste riksdagsvalet stod klart. Plötsligt hade hon inte längre kvar sitt intensiva jobb i granitborgen.

- Jag utesluter inte en comeback inom rikspolitiken och inte heller andra jobb och uppdrag, eller att bli företagare. Allt är öppet, säger Nylander.

Så jag sa till mig själv: ”Nu Mikaela får du sluta tänka. Nu tar du det här uppdraget och så ser du vad som händer efter det”― Mikaela Nylander

Mikaela Nylander tycker också att det är fascinerande att som snart 50-åring kunna överväga vad hon ska göra de kommande 20 åren.

Men tillbaka till det nya uppdraget. Mikaela Nylander fick redan efter årsskiftet höra av SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, om möjligheten att bli Svenska kulturfondens ordförande.

- Det var jätteroligt att få frågan. Först var jag tveksam. Inte på grund av uppdraget, men eftersom jag kan få ett jobb efter studierna som inte går att kombinera med ordförandeskapet, säger Nylander.

Leende kvinna står framför gul vägg
Mikaela Nylander ser fram emot att få arbeta med kultur och utbildning på svenska. Leende kvinna står framför gul vägg Bild: Yle/ Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska kulturfonden,Svenska folkpartiet i Finland,ordförande,styrelser,stadsfullmäktige,politiker

Följden blev att hon bad om betänketid. Snabbt förstod hon sen ändå att det här var ett uppdrag som man inte tackar nej till.

- Man kan inte säga nej till ett intressant, utmanande och härligt uppdrag. Så jag sa till mig själv: ”Nu Mikaela får du sluta tänka. Nu tar du det här uppdraget och så ser du vad som händer efter det”.

Glad, ödmjuk och förväntansfull

Mikaela Nylander säger att hon i dag är glad att hon tog det beslutet. Hon är också ödmjuk och förväntansfull inför ett av de större och viktigare uppdragen i Svenskfinland.

Ett kulturområde som intresserar Mikaela Nylander är skönlitteratur. Sedan hon var barn har hon slukat böcker och kunde redan som ung konsumera närmare tiotalet böcker på en vecka.

Även om det är studielitteratur, föredragningslistor och protokoll som den senaste tiden dominerat, har hon också hunnit med en del skönlitteratur.

- På julsemesterresan till Teneriffa över nyårshelgen med familjen och min brors familj, läste vi alla vuxna Yle Östnylands regionchef Mikael Crawfords senaste bok och under vissa avsnitt skrattade jag så att tårarna rann.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland