Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ny svenskspråkig juristutbildning väcker oro, Stockmann får kritik för telefonförsäljning, kris inom skogsbruket på grund av den milda vintern

Tre personer med reflexvästar stövlar fram på en lerig skogsväg.
Den blöta vintern har lett till kris inom skogsbruket. Inte ens de bäst rustade skogsmaskinerna gör snygga avtryck i skogen när markerna är så blöta. Tre personer med reflexvästar stövlar fram på en lerig skogsväg. Bild: Amanda Vikman/Yle skogsbruk

På grund av den milda vintern har endast 30 procent av maskinparken varit igång i södra Finland. Åbo Akademis planer på att starta ett magisterprogram i juridik väcker oro i Svenskfinland. Stockmanns försäljning av cancerförsäkringar får kritik.

Senaste nytt:

Åbo Akademis planer på att starta ett magisterprogram väcker oro för hur den svenskspråkiga juristutbildningen påverkas. Samtidigt är det nuvarande systemet besvärligt för dem som tar sin kandidat i juridik vid Åbo Akademi.

Stockmann får kritik för telefonförsäljning av en cancerförsäkring. Via den kan man få en klumpsumma i ersättning om man insjuknar i cancer. Samtalen har upplevts som både sårande och skrämmande.

På grund av den blöta vintern har endast 30 procent av maskinparken har varit igång i södra Finland. Skogarna har varit mer eller mindre otillgängliga sedan oktober.

Parterna i arbetsmarknadstvisten mellan fackförbundet Pro och pappersindustrin ska i dag svara på det medlingsbud som lades fram i går. Tjänstemännen har strejkat sedan förra veckans torsdag.

I dag träffar statsminister Sanna Marin (SDP) den tyska förbundskanslern Angela Merkel i Berlin. Träffen sker inför det extra toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer samlas till i Bryssel i morgon för att förhandla om EU:s budget för flera år framöver.

Den turkiska aktivisten Osman Kavala friades från åtal – men endast några timmar senare beslutade turkiska åklagare att gripa honom på nytt. Människorättsorganisationer kallar gripandet en noggrant övervägd grymhet för att tysta oliktänkare i Turkiet.

Dagens väder

Halvklart till mulet och lokalt regn eller blötsnö i landets södra och mellersta delar. Lokalt snöfall på många håll i Österbotten, Kajanaland och i Lappland.

På dagen är temperaturen mellan -4 och 5 grader, i norr mellan -15 och -5 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes