Hoppa till huvudinnehåll

Oklart om Tenala brandstation renoveras - Raseborgs stad utreder billigare alternativ

Bild på en brandbil framifrån.
Kommunerna inom Västra Nylands räddningsverks område har förbundit sig till att se till att det inom den egna kommunen finns lokaler som räddningsverket behöver i sin verksamhet. Bild på en brandbil framifrån. Bild: Yle/Malin Valtonen brandbilar,brand- och räddningsarbete,Ekenäs,västra nylands räddningsverk ekenäs

Det blir för dyrt att renovera Tenala brandstation. Andra alternativ måste därför utredas för att trygga brandstationens fortsättning i byn, anser Raseborgs stad.

Staden har i årets budget reserverat 500 000 euro för en renovering av stationen i Tenala. Men preliminära kalkyler visar nu att renoveringen skulle kosta betydligt mer, cirka 700 000 euro.

Stadens tjänstemän anser att renovering inte är den bästa lösningen för staden. Upphandlingen av planeringsarbeten har därför avbrutits. I stället vill stadens tekniska nämnd (18.2) granska alternativa lösningar.

Men alternativen är inte alltför många, förklarar tekniska direktören Jan Gröndahl vid Raseborgs stad.

- Det kan vara ersättande lokaler eller också mera pengar i budgeten

Menar du med ersättande lokaler existerande byggnader eller ett nybygge?

- Vi utreder tillsammans med Västra Nylands räddningsverk om det finns existerande lokaler som kunde ersätta brandstationen i Tenala. Nybygge kanske är det sista alternativet.

Stort renoveringsbehov

Den drygt 300 kvadratmeter stora byggnaden kräver både omfattande konstruktionstekniska arbeten. Dessutom kräver brandstationens verksamhet ändringar i huset.

Staden har ansökt om renoveringsstöd från brandskyddsfonden men det klarnar först i april om stödet beviljas.