Hoppa till huvudinnehåll

Pälsförbundsordförande om samarbete med kinesiska pälsfarmare: "Vi diskriminerar ingen"

Kenneth Ingman.
Kenneth Ingman, ordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund. Kenneth Ingman. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist pälsdjursuppfödning,pälsdjur,Österbotten,kenneth ingman

Kenneth Ingman, ordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund, ser inget hinder i sig för ökat samarbete med kinesiska pälsfarmare. Vi diskriminerar ingen, säger han.

De kinesiska pälsfarmarna i Karleby efterlyser ökat samarbete med finländska pälsfarmare. De vill till exempel köpa rävar av pälsfarmare som lägger av, alternativt hyra farmutrymmen.

Det ser Kenneth Ingman, ordförande för Pälsdjursuppfödarnas förbund, inga hinder för, på pappret i alla fall.

- Om de uppfyller alla krav på djurhälsa och annat som vi har i våra standarder. Vi diskriminerar ingen.

Så förbundets regler sätter inga hinder för samarbete med kinesiska farmare?

- Nej. Men man måste som sagt uppfylla kraven. Vi har inte råd att ha någon som avviker från våra standarder.

Till förbundets regler hör bland annat att avelsdjur bara får säljas till certifierade farmer och inte exporteras till länder som har sämre välfärd för djuren än man har inom EU.

"Man måste ha råd att certifiera farmen"

De kinesiska pälsfarmarnas förslag om att finländska pälsfarmare kunde flytta någon del av produktionen till Kina där arbetskraftskostnaderna är låga kan Ingman inte kommentera.

- Alla är ju fria företagare. Samma regler gäller för vår bransch som för övriga branscher ute i världen.

Kineserna i Karleby köpte farmen av en pälsfarmare som inte hade råd att certifiera sin farm och därför såg sig tvungen att sälja farmen. Ingman säger att man bara måste ha råd att certifiera sin farm och följa de regler som finns angående djurvälfärd och miljön.

- Där finns ingen pardon.

Kan inte hjälpa medlemmar ekonomiskt

För en enskild farmare kan det förstås ändå gå så att man ser sig tvungen att sälja farmen.

- Har man inte råd att ha en bra djurvälfärd måste man ju sluta, konstaterar Ingman.

Om förbundet då inte vill att avelsrävar exporteras till Kina, kunde man hjälpa de enskilda farmarna på något sätt för att undvika att farmare säljer avelsrävar för export?

- Ekonomiskt kan vi inte hjälpa våra medlemmar men vi hjälper med rådgivning. Vi kan också hjälpa farmarna med myndighetskontakter och banker och andra finansiärer, säger Kenneth Ingman.

"Illa om det slår tillbaka mot finländska pälsfarmare"

På kinesiskägda JP Turkis i Karleby var man chockerad över de inhemska pälsfarmarnas protester mot företagets planerade export av avelsrävar till Kina i januari.

Farmarna säger att det kan slå tillbaka mot de finländska pälsfarmarna om de försöker sätta käppar i hjulet för rävexport till Kina.

Huruvida det finns någon risk för det är väldigt svårt att säga, enligt Kenneth Ingman.

- Jag har ingen uppfattning om det. Men det skulle förstås vara illa om det går på det viset.

Ingman säger att protesterna som ägde rum mot den planerade rävexporten i januari var farmarnas eget initiativ och att Pälsdjursuppfödarnas förbund inte hade någon del i det.

- Vi ställer bara krav på våra medlemmar att de ska vara certifierade och följa reglerna.