Hoppa till huvudinnehåll

Snart går det inte längre att flytta till Storbritannien för att snuttjobba inom servicebranschen

Två män inspekterar boskap inför en auktion i Newark-on-Trent,
Lantbruket och livsmedelsbranschen hör till de sektorer som i dag är beroende av utländsk arbetskraft Två män inspekterar boskap inför en auktion i Newark-on-Trent, Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES Storbritannien,lantbruk

Storbritannien kommer att stänga gränserna för lågutbildad arbetskraft då övergångsperioden för landets EU-utträde löper ut vid slutet av året.

Den brittiska regeringens plan att satsa på högutbildade invandrare betyder slutet på den storskaliga invandringen från EU.

Arbetskraftsinvandringen från EU anses ha varit en av orsakerna till att britterna folkomröstade för ett EU-utträde.

Förslaget innehåller inga begränsningar på hur många arbetstillstånd som kan beviljas under ett år. Lönekraven för personer från länder utanför EU sänks också något.

Poängbaserat system

Enligt regeringens planer ska de som vill flytta till Storbritannien för att jobba bland annat ha tillräckligt hög utbildning, lön och kunskaper i engelska.

Det nya systemet för arbetstillstånd ska vara poängbaserat. För att samla tillräckligt många poäng måste en person uppfylla en rad olika krav. En del av kraven, som språkkunskaper och utbildning, är obligatoriska.

De som vill flytta till Storbritannien för att studera måste ha studieplats och kunna bevisa att de klarar av att försörja sig i landet.

Problem för vårdsektorn

Arbetsgivare inom vårdsektorn, restaurangbranschen och lantbruket varnar för att det nya systemet kommer att skapa arbetskraftsbrist. Den brittiska arbetsmarknaden har länge varit beroende av miljontals invandrare från EU.

Den brittiska regeringen anser däremot att tillgången till billig arbetskraft från fattigare EU-länderna blivit ett hinder för investeringar.

Regeringens svar är därför att arbetsgivarna helt enkelt får anpassa sig till de nya reglerna.

– Det är viktigt att arbetsgivare slutar vara beroende av Storbritanniens immigrationssystem som ett alternativ till satsningar på att behålla anställda och bredare investeringar i teknologi och automation, skriver regeringen i sitt lagförslag.

Arbetsgivare protesterar

Arbetsgivarorganisationen CBI välkomnar delar av det nya systemet men varnar för att en del branscher undrar var de ska hitta personal efter att reglerna träder i kraft.

Enligt CBI:s chef Carolyn Fairbairn utesluter rekrytering från utlandet inte heller investeringar av det slag som regeringen vill se.

De nya invandringslagarna ska fortfarande behandlas av det brittiska parlamentet där premiärminister Boris Johnsons Tory-regering har en stark majoritet.

Läs också