Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter om att Palmemordet kan nå en lösning fick Sverige att bubbla - Leif GW Persson: "Mordvapnet kan ha hittats"

Leif GW Persson och sommarmorden
Leif GW Persson är professor i kriminologi Leif GW Persson och sommarmorden Bild: STO-CPH / SVT 4087 7602 000

Gårdagskvällens sensationsnyhet i Sverige om att en lösning kan vara nära i mordet på Olof Palme för 34 år sedan har kommenterats i svenska medier i dag. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson är upprymd över beskedet och tror att utredarna nu har hittat vapnet som Palme mördades med.

Det handlar sannolikt om ny teknisk bevisning, säger Persson till Aftonbladet.

– När man gör något sådant här måste man jävlar i mig ha bra på fötterna, säger han till tidningen.

På samma linje är Johanna Björkman, före detta åklagare och advokat. Hon säger till Sveriges Television att det är väldigt ovanligt att man går ut på det här sättet som Petersson gjorde. I den moderna tid vi lever i kan man inte utesluta att det finns ny teknisk bevisning, säger hon.

- Krister Peterssons uttalande bygger bygger på en konkret misstanke och en gärningsman som uppenbarligen är i livet, tror Björkman.

Det var på tisdag kväll som åklagaren Krister Petersson i SVT-programmet Veckans brott meddelade att man har kommit närmare en lösning på Palmemordet och att man kommer väcka åtal inom fem månader eller lägga ner utredningen.

Det här uttalandet har lett till spekulationer om vad som egentligen rör sig i åklagarens huvud.

Åklagaren: Antingen åtal eller så läggs fallet ner

I dag vill Krister Petersson ändå tona ner sitt uttalande. Till Sveriges Radio säger han så här:

– Vad jag har gjort är att säga att jag ska meddela ett beslut i åtalsfrågan. Jag har inte inte sagt vad innehållet i beslutet är. Det är medierna som har spekulerat om det, säger han.

När Expressen frågar Petersson om man funnit mordvapnet är svaret kryptiskt:

– Vi har gjort tekniska undersökningar. Och det ingår i den bild som jag kommer presentera i samband med att vi meddelar beslutet. Jag ger ingen förhandsinformation om vad vi fått fram eller vad vi känner till.

Till Sydsvenskan säger Petersson att han är optimistisk om att hitta en lösning de närmaste månaderna.

Han påpekar att han utrett fallet i tre år.

- Under det första halvåret 2020 bör jag ha kommit så långt att jag kan presentera ett beslut i åtalsfrågan. Ingen är delgiven misstanke eller sitter inlåst. Teoretiskt kan det röra sig om flera personer ”som kan ha varit inblandade på olika sätt”, säger Petersson.

Han vill inte avslöja om man misstänker någon som varit inblandad i utredningen tidigare, som till exempel den så kallade Skandiamannen.

Det är viktigt för hela Sverige att vi får ett avslut på den här historien, säger Petersson.