Hoppa till huvudinnehåll

Upprepade arrangörsmissarna under Ski Tour får till och med de norska stjärnorna att ta fram storsågen: ”En katastrof”

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby hör till dem som kritiserar arrangörerna. Martin Johnsrud Sundby. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Att två anrika skidnationer som Norge och Sverige inte klarar av att arrangera en skidtour får Martin Johnsrud Sundby att höja på ögonbrynen. Pinsamt att vi inte klarar av att visa upp vår bästa sida, säger han för NRK.

Den nya svensk-norska skidtouren ”Ski Tour 2020” har inte varit någon större hit.

Touren är bara halvvägs, men ändå är det upprepade arrangörsmissar som har resulterat i de största rubrikerna så här långt.

Det emotsedda fjälloppet mellan de två länderna på torsdagen fick flyttas helt och hållet. Sprinten i Åre kritiserades i hårda ordalag – bland andra av Therese Johaug som segrade i damernas ”sprint” upp för en slalombacke.

Men det var framför allt inhuseringen i just Åre som väckte ont blod bland världscupsåkarna. Då Norges och Sveriges landslag placerades i lyxhotell fick flera mindre nationer nöja sig med undermåliga lokaler.

Iivo Niskanen röt till för Finlands del – och det blåvita landslaget fick flytta från en militärförläggning till ett ordentligt hotell.

Men bland andra Österrikes och Storbritanniens landslag var inte lika lyckligt skattade. De bodde tillsammans med Kina, Estland och Frankrike till och med fem mil från tävlingsplatsen.

– De bryr sig uppenbarligen inte om oss, konstaterar Teresa Stadlober för NRK.

Alla lika värda, intygar arrangörerna – "Dummaste jag hört"

Enligt NRK ska arrangörerna inför touren ha intygat att alla landslag behandlas lika. Varken Norge eller Sverige ska få någon specialbehandling bara för att de står för arrangemangen.

– Men jag vill också sova om morgnarna och inte tvingas äta frukosten på bussen. Det här kanske duger då man arrangerar amatörlopp, men inte då det handlar om världscupen, säger Stadlober.

Teresa Stadlober.
Teresa Stadlober. Teresa Stadlober. Bild: imago images / Eibner Europa / All Over Press Teresa Stadlober

Enligt NRK konstaterar Ski Tour-arrangörschefen Guri Hetland att det här ”är något som jämnar ut sig längs med världscupssäsongen”. Att det helt enkelt inte går att erbjuda lika bra rum varje gång.

– Det är nog det dummaste jag har hört, kontrar Andrew Musgrave då det norska rundradiobolaget berättar om Hetlands svar för honom.

Musgraves Storbritannien drog dessutom en dubbel nitlott då de bodde i ett hotell med en nattklubb i nedre våningen.

– Det är klart att det påverkade vår sömn. Det var som att vara på en fest, säger hans tränare Hans Kristian Stadheim.

"Något har gått snett"

Martin Johnsrud Sundby förstår deras ilska.

– Det här är inte hållbart. Hur många hotell finns det i Åre? Minst 50 säkert. Det här vill jag kalla katastrof. Man har gått in för att arrangera en komplicerad tour och så går allt på tok för att man inte har kontroll, säger han för NRK.

Från Fis sida vill man påpeka att Åre är en populär turistdestination och att det är högsäsong för dem just nu.

– Men något har gått snett. Det är helt klart. Vi kommer att gå till botten med det här, säger Vegard Ulvgang från förbundet.

Ingvild Flugstad Østberg skriver under Sundbys kritik.

– Jag vet inte hur många gånger vi har haft det bättre än de små nationerna, och många gånger handlar det också om tur. Men det är synd att det har gått så här. Om de faktiskt upplever att de behandlas sämre. Så kan vi inte ha det, säger hon.

Ski Touren fortsätter på torsdag med 33 km långa lopp i fri stil i norska Meråker. Den ursprungliga planen var att köra 38 km med start i Storlien i Sverige.

Så länge vindarna inte tilltar ytterligare under natten kör damernas lopp igång klockan 11.40 och herrarnas tävling inleds 14.25. Yle sänder tävlingarna direkt i TV2 och på Arenan med svenska kommentarer av Chriso Vuojärvi.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport