Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Poohl om dådet i Tyskland: "Högerextrema terrordåd är en vulgariserad form av self-branding"

Daniel Poohl, vd för antirasistiska stiftelsen Expo i Sverige, fotograferad ute på en gata.
Daniel Poohl, vd för antirasistiska stiftelsen Expo i Sverige, säger att högerextrema politiska miljön lever på idén om att minoriteten hotar majoritetens position. Daniel Poohl, vd för antirasistiska stiftelsen Expo i Sverige, fotograferad ute på en gata. Bild: David Lagerlöf/Expo Expo

Våldsdådet i Hanau i Tyskland där elva människor inklusive gärningsmannen miste livet utreds som ett högerextremt terrordåd. Att peka finger och påstå att tyska myndigheter skulle ha misslyckats är lönlöst, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo i Sverige.

– Högerextremistiska attacker är ett internationellt problem där landsgränser inte spelar roll, säger Poohl.

Sent på onsdagskvällen öppnade en tysk medelåldersman eld mot kunder på två kaféer i staden Hanau i Tyskland.

Minst 9 personer dog i attackerna, många av dem kurder. Senare hittades mannen död i en lägenhet tillsammans med en annan död person.

Den misstänkta gärningsmannen lämnade efter sig ett manifest med högerextremt innehåll.

Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo som jobbar med antirasism i Sverige, är inte överraskad över attacken även om det är förfärligt att oskyldiga människor drabbas.

– Jag suckade snarare och tänkte “inte en gång till”. I Europa är den högerextrema terrorn en epidemi som kommer att slå till igen så länge situationen ser ut som den gör nu.

Enligt Poohl härstammar epidemin från den högerextrema tradition som funnits i flera decennier. Den alarmistiska politiska debatten i samhället som blandas med propaganda gör att människor blir beredda att ta till extrema medel för att nå sina politiska mål.

– Dessa personer föreställer sig att vår del av världen är på väg mot nån sorts episk undergång och att lösningen på det är att bli av med en viss typ av människor, förklarar Poohl.

Dessutom drivs dessa personer, enligt Poohl, av hyperindividualism och narcissism som gör att de, förutom att utföra terrordåd, också vill skriva in sig i historien som hjältar genom sina politiska manifest och sina filmer.

– Det är en vulgariserad form av self-branding.

Tyska politiker besöker Hanau för att lägga ner blommor och kondolera.
Tyska politiker på plats i Hanau. Tyska politiker besöker Hanau för att lägga ner blommor och kondolera. Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Hanau

Polisen har också kommit över videomaterial där gärningsmannen talar om USA och framför konspirationsteorier om en armé i landet som torterar barn.

Det här är enligt Poohl ett praktexempel på att det inte längre går att se högerextremism som ett fenomen som existerar i någon viss grad i ett visst land. Extremismen är numera snarare ett internationaliserat fenomen.

– Den politiska aktivismen existerar utan att bry sig om nationsgränser. Mannen som är misstänkt för dådet i Hanau uppmanar amerikaner att stå upp mot en inbillad konspiration. Det säger något att han inte talar till tyskar, utan ser sig ha anledning att prata med amerikaner. Det visar hur uppluckrade landsgränser är i den här gemenskapen.

Vad säger det om gärningsmannen?

– Om man zoomar in på just det här fallet verkar det här vara en person vars världsbild präglas av föreställningar och möjligen bitterhet mot att han har svårigheter att få kvinnligt sällskap och fullständigt urflippade konspirationstänkande. Det är inte alls ovanligt att den här typen av föreställningar löper ihop till ett och samma sätt att se världen.

Extremism numera ett internationellt fenomen

Enligt Poohl drar vi ändå lätt förhastade slutsatser när det kommer till gärningsmännen som utför terrorattacker.

– Varje gång det sker ett dåd så kan man nagelfara just den här gärningsmannen och just det här dådet. Då kan man få ett antal svar och slutsatser. Man ska ändå vara försiktig med att låta det utgöra mallen för hur hela det här fenomenet ser ut och fungerar, säger Poohl.

Fokuset som uppstod efter 11 september och den dåvarande totala okunskapen om radikalislamistisk terror har gjort att man har hamnat efter också då det gäller den högerextrema terrorn.― Daniel Poohl

WTC-attacken gör att vi fokuserar på fel saker

På frågan om det är samhällets fel att högerextremismen florerar, understryker Poohl att högerextremismen är väldigt svår att komma åt. Den politiska diskursen är en sak att ta tag i.

– Från etablerat politiskt håll borde man skruva ner tonläget och inte gå med på en politisk diskurs som ställer minoriteter i centrum för samhälleliga problem.

Ett visst ansvar kan också läggas på säkerhetstjänsterna, även om de ensamma inte kan lösa problemet med extremism.

– Säkerhetstjänsten i västvärlden har legat efter i sin bevakning och kunskap om den här högerextrema terrorismen. Fokuset som uppstod efter 11 september och den dåvarande totala okunskapen om radikalislamistisk terror har gjort att man har hamnat efter också då det gäller den högerextrema terrorn.

Poohl tror ändå att säkerhetstjänsterna är på väg att komma i kapp i bland annat Tyskland.

– Nu måste man prioritera att skaffa sig tillräckliga underrättelser, kunskap och kompetens för att kunna hantera också den högerextrema miljön.

Ett exempel på att läget blivit bättre är att den tyska polisen nyligen avslöjade en högerextrem terrorcell.

Tolv personer greps och de misstänks för att ha planerat terrordåd som inspirerats av terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland i mars 2019. Då miste 50 personer livet och 50 personer skadades.

– Man måste betrakta det här politiska fenomenet som ett internationellt fenomen. Man ser sin politiska aktivism som en slags pan-europeisk, pan-vit företeelse, där landsgränser inte är särskilt relevanta vid val av måltavlor, strategier och relationer.

Att högerextremism skulle vara speciellt utbrett i Tyskland än i andra länder tror inte Poohl. Han ser utvecklingen som en vågrörelse där allt från politisk etablerade ytterhögerpartier som Alternativ fur Deutschland (AfD) till de mest radikala samlas.

– Det finns en samlad attack mot den liberala demokratin, mot det man uppfattar som politisk korrekthet och man ställer invandring och minoriteter i centrum för samhällets alla problem. Sedan finns en skala på våldsamhet och radikalitet inom den här spektret.