Hoppa till huvudinnehåll

Det blir mer regn i synnerhet på lördag - söndagen ser ut att bli en bra utedag

Väderkartor
Väderprognos för fredag, lördag och söndag. Väderkartor Bild: Yle väderprognos

Det har regnat en hel del den här vintern, senast under veckoslutet och nu är mera nederbörd på väg efter torsdagens relativt vackra väder.

Yles meteorolog Anne Borgström säger att vädret kommer att slå om redan natten till fredag.

Innan dess kommer det att vara minusgrader i hela landet, eventuellt med undantag av sydkusten där temperaturen är nära noll eller över noll.

Natten till fredag kommer det in nederbörd västerifrån, delvis också i söder i form av snöblandat regn, men framför allt på dagen i stora delar av Svenskfinland kommer nederbörden bara i form av vatten.

- Det kommer att bli en mulen dag, och grå och blåsig, säger Borgström om fredagen.

På fredag kan det regna över 10 millimeter till exempel i Österbotten och delvis också i Åboland. I söder kommer det att regna lite mindre.

I dessa sportlovstider får södra Lappland på fredag på sina håll över 10 centimeter mera snö.

På fredag kväll blir det kort uppehåll och natten till lördag kommer det nederbörd västerifrån. På lördag regnar det klart mer än på fredag.

Väderkartor
Prognos för nederbördsmängden de närmaste dagarna. Väderkartor Bild: Yle väderprognos

Väster om linjen Borgå-Karleby kan det på sina håll komma över 20 millimeter regn. På lördag kväll kan nederbörden i Österbotten komma som snö eller snöblandat regn.

"Ganska blöt februari"

Borgström säger att det redan i början av den här veckan hade kommit över 80 millimeter vatten i februari och genomsnittet för hela månaden är 35-40 mm.

- Det blir en ganska blöt februari och det har ju alla märkt redan, säger hon.

I och med de rikliga regnen har det bland annat varit vatten på åkrarna och det kommer nu mer av den varan. Enligt Miljöförvaltningens prognos kan vattenståndet i vattendrag nå översvämningsnivåer.

Det blåser dessutom kraftigt på lördag och det har getts vindvarning för landområden i södra Finland på lördag. Vindhastigheten kan i byarna uppgå till 20 m/s.

Karta över Finland med det aktuella snöläget
Snöläget i Finland torsdagen den 20 februari. Karta över Finland med det aktuella snöläget Bild: Yle väderlek

På fredag är det plusgrader ända uppe i södra Lappland och på lördag är det minusgrader bara i nordligaste Lappland. På söndag är nollstrecket söder om Uleåborg.

Enligt prognosen på torsdag kväll kommer söndagen att bli en fin dag utan regn.

- Om man tänker på att när ska man ut så är söndagen absolut den dagen, säger Borgström.

Läs också