Hoppa till huvudinnehåll

EM-kvalet i basket inleds – Finland möter stenhårda Serbien på hemmaplan

Henrik Dettmann.
Henrik Dettmann. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Henrik Dettmann,Finlands herrlandslag i basket,Basket

Finland inleder EM-kvalet i basket med hemmamatch mot Serbien i Esbo på torsdag. I Finlands kvalgrupp spelar dessutom Georgien som är en av värdnationerna för EM 2021, och den vägen automatiskt tar en plats i slutturneringen.

Det betyder att Finland, Serbien och Schweiz gör upp om de två återstående avancemangsplatserna i Finlands kvalgrupp. Serbien är klar favorit bland dessa medan Finland och Schweiz förväntas kämpa om den sista avancemangsplatsen. Finland möter Georgien på hösten då kvalet fortsätter.

Finland ställer upp i kvalet med ett rutinerat manskap. Tränaren Henrik Dettmann har inte gjort stora förändringar i manskapet jämfört med EM 2017.

Några av Finlands bästa spelare saknas ändå i kvalstarten. Lauri Markkanen är upptagen med sina matcher för Chicago i NBA-ligan. Borta är också Mikael Jantunen spelar universitetsbasket i USA. Dessutom spelar Petteri Koponen klubbmatch på fredag och saknas därför från kvällens laguppställning. Koponen kommer ändå att finnas med i truppen mot Schweiz på söndag.

Finland har ändå en rutinerad trupp på benen, ledda av landslagets mångåriga stöttepelare som Sasu Salin, Shaun Huff och Jamar Wilson.

Serbien är ett lag med enorma baskettraditioner, och kämpar alltid om medaljer i stora mästerskap. Serbien var femma i förra årets VM-turnering, och tog silver i EM-slutturneringen 2017. I OS i Rio de Janeiro tog Serbien silver efter finalförlust mot USA.

Finlands chanser kan ligga i att Serbien förnyat sitt lag med hård hand, och truppen inte haft tid att spela tillsammans lika mycket som Finland. Serbien bytte tränare efter VM 2019 då den förre NBA-tränaren Igor Kokoskov tog över. Han bytte ut samtliga spelare som var med i VM 2019 med undantag av två.

Yle sänder EM-kvalmatchen Finland- Serbien på Yle Arenan och i TV2 med start klockan 18.45.

Läs också