Hoppa till huvudinnehåll

Influensaepidemins topp väntar – ännu hinner man ta influensavaccin, påminner THL

Närbild på en man som snyter sig i en vit pappersnäsduk.
Den här vintern har antalet smittor är färre än tidigare år, uppger THL. Närbild på en man som snyter sig i en vit pappersnäsduk. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Förkylning,förkylning,snuva,nysning,influensa,influensavacciner,Influensamedicin,Snuva,snuva

Influensaepidemin väntas nå sin kulmen i mars. Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar fortfarande att man tar influensavaccinet, eftersom skyddet aktiveras på två veckor.

Den här vintern har epidemin kommit igång långsammare än vanligt. Under de senaste dagarna ser influensafallen emellertid ut att ha ökat, och toppen av epidemin förutspås om några veckor, i mars.

Det är just så länge det tar för att skyddet som vaccinet ger ska aktiveras, och därför rekommenderar THL att man vaccinerar sig så snabbt som möjligt.

- Enligt preliminära uppskattningar är effekten av vaccinet hos äldre rätt bra och hos barn bra. Därför har man fortfarande nytta av att ta vaccinet. Framför allt är det bra om personer som fyllt 65 år och de som ingår i riskgrupper tar vaccinet, säger överläkare Hanna Nohynek.

Det gäller att vaccinera sig årligen

Hittills har den offentliga sjukvården delat ut omkring 1,1 miljoner doser av influensavaccinet.

Influensaviruset ändras från år till år, och därför måste också vaccinet tas på nytt årligen.

Det finns grupper som erbjuds vaccinet avgiftsfritt, bland annat 65 år fyllda personer, barn och gravida kvinnor samt särskilda riskgrupper.

Personer som inte tillhör riskgrupperna kan köpa vaccinet på apoteket och få den injicerad på hälsostationen. Också en del arbetsgivare erbjuder vaccinet via företagshälsovården.