Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöpolitiker ser ingen dramatik i personalvarslet - "Jag är inte beredd att tala om uppsägningar"

En äldre manlig lärare skriver på en whiteboard i ett klassrum med elever i förgrunden av bilden.
Illustrerande arkivbild. Samarbetsförhandlingarna handlar främst om omplaceringar av personal och färre servicepunkter. En äldre manlig lärare skriver på en whiteboard i ett klassrum med elever i förgrunden av bilden. Bild: Mostphotos klassrumsarbete,lärare,Education,High School,undervisning,Student,skolelever,teaching,klass,universitet,utbildning,studier,studerande

Personaldimensioneringen i Kimitoöns kommun kunde enligt Tomy Wass (VF) ha kommit igång redan tidigare. Men ansvaret för att kommunen står där den står i dag kan enligt Wass inte enbart läggas på politikernas axlar.

- Man kan nog inte peka ut en enskild skyldig, men om jag måste så är det nog staten, och de minskade statsandelarna, som är en av de största orsakerna till sparkraven. Samtidigt har vi haft en befolkningsminskning och dramatiskt minskade skatteintäkter som vi måste anpassa oss till, säger Wass.

Många stora arbetsgivare har under de senaste tio åren slagit lapp på luckan, så som FN-Steel och Björkboda låsfabrik.

- Och nog måste jag väl lite skylla på mig själv i det här fallet att jag som förtroendevald inte har drivit på saken tillräckligt mycket. Beslutsfattare och tjänstemän kunde ha gjort något tidigare och åstadkommit samma resultat med mindre dramatik säger Wass.

Tomy Wass, en man med ljust hår och ljus skäggstubb.
Tomy Wass anser att kommunen kunde ha agerat tidigare så att man hade sluppit samarbetsförhandlingar. Tomy Wass, en man med ljust hår och ljus skäggstubb. Bild: Lina Frisk / Yle kommunsammanslagningar,Tomy Wass

Måndagen den 24 februari kommer Kimitoöns kommunstyrelse att behandla frågan om samarbetsförhandlingar som omfattar hela kommunens personal.

Kommunen är skyldig att inleda samarbetsförhandlingar ifall det finns avsikter att göra omorganiseringar i tjänsterna och servicestrukturen.

- I det här skedet är jag inte beredd att börja prata om några uppsägningar, och jag tror inte att det kommer att behövas. Samarbetsförhandlingarna kan till exempel innebär att vi, lite med tvång om det behövs, kan omstrukturera och flytta personal som leder till besparingar, säger Wass.

50-60 personer slutar oberoende varje år

Inte heller kommunstyrelseledamoten Roger Hakalax (SFP) anser att personalen behöver oroa sig. I huvudsak handlar det om att se över strukturer.

- Ungefär 50 personer i kommunens personalen slutar av naturliga skäl varje år då de går i pension eller byter arbetsgivare till exempel. Där kan man på naturlig väg få till en personalminskning, säger han.

Förhandlingarna kan leda till omplaceringar eller nya arbetsuppgifter.

- Det kan till exempel handla om personal som är stationerad i en skola, men som skulle kunna göra ett bättre jobb i en annan skola eller annan enhet där man är i behov av mera personal, säger Hakalax..

En spargris står mellan två pengahögar på ett bord
Ett årsverke kostar uppskattningsvis 50-60 000 euro för kommunen enligt Tomy Wass. En spargris står mellan två pengahögar på ett bord Bild: Andrey Popov Spargris,Sparbössa,ekonomi,kommunal ekonomi,pengar,statsekonomi

Man ska nu se över så att kommunen inte producerar mer service än vad som behövs.

- Vi behöver inte erbjuda ett överutbud av tjänster. Det blir sannolikt färre punkter där man kan få service, men alla ska få den service de behöver. Kommunen kan inte leva i en egen bubbla där ingenting ändras, det enda som är säkert i dagens samhälle är förändring, säger Hakalax.

Han säger att det också är viktigt att personalen har rätt inställning för att enklare hitta sin rätta plats i organisationen.

I kommunstyrelsens kallelse står det att en utredning för servicenätet görs under våren 2020. Syftet är att få fram en plan för hur servicen ska utvecklas på fem till tio års sikt.

Hur bra har kommunen varit på att se framåt tidigare?

- Kommunen har gjort ett väldigt bra ekonomiskt resultat under den senaste tioårsperioden, då behöver man inte spara. Men jo, med facit på hand borde man ju ha gjort saker och ting tidigare. Men det är alltid tråkigt att lägga om servicestrukturen, och tidigare har det inte funnits behov för det, säger Hakalax.