Hoppa till huvudinnehåll

Massakern i Tyskland utreds som högerextremt terrordåd - misstänkta gärningsmannen lämnade manifest efter sig

Tyska åklagare uppger att det finns indikationer på att mannen som sköt nio personer till döds i två kaféer i staden Hanau i Tyskland i natt hade högerextrema motiv.

Det här vet vi nu

  • I natt steg en man in på två kaféer i staden Hanau i Tyskland och sköt omkring sig. Ett av kaféerna är populärt bland Hanaus kurdiska minoritet.
  • Nio personer dog i attackerna. Utöver det hittade polisen den misstänkta gärningsmannen och hans mamma döda i en bostad efter attackerna.
  • Den misstänkta gärningsmannen har bekräftats vara en 43-årig tysk medborgare.
  • Den misstänkte gärningsmannen verkar ha agerat ensam. Enligt den tyska tidningen Bild lämnade gärningsmannen ett meddelande efter sig som ska ha haft högerextremt innehåll.
  • Federala åklagare som specialiserat sig på terrorbrott har tagit över utredningen.

Förbundsstaten Hesses inrikesminister Peter Beuth uppger att åklagarna misstänker att det var fråga om ett terrordåd.

Beuth bekräftar dessutom att gärningsmannen var en 43-årig tysk medborgare och att den andra personen som hittades död i en lägenhet efter attacken var mannens mamma.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att mycket tyder på att gärningsmannen hade rasistiska och högerextrema motiv.

Hon tillade att myndigheterna gör allt för att utreda bakgrunden till dådet.

– Rasismen är ett gift, hatet är ett gift som finns i samhället och är orsaken till allt för många brott, sade Merkel.

Lämnade manifest

Federala åklagare som specialiserat sig på terrorbrott har tagit över utredningen.

Målet för attacken var två shishabarer, det vill säga kaféer där kunderna kan röka vattenpipa. Ett av kaféerna var populärt bland Hanaus kurdiska minoritet.

Yanki Pürsûn som är ledamot i Hesses förbundsstatsparlament uppger till Deutsche Welle att tre av offren har rötter i Turkiet och fem i Nordafrika.

Tyska medier rapporterar att förövaren hade lämnat efter sig ett 24 sidor långt manifest och ett videomeddelande. Innehåller rapporteras vara högerextremt och späckat med konspirationsteorier.

Nyhetsbyrån AFP, som fått tillgång till manifestet, rapporterar att den misstänkta gärningsmannen bland annat förespråkar folkmord på invånarna i över 20 länder.

Han uppgav också att han var ofrivilligt i celibat och att han övervakades av underrättelsetjänster.

En man lägger ner en blomma vid två tända ljus.
Under morgonen har människor i Hanau hämtat ljus för att hedra offren i attacken. En man lägger ner en blomma vid två tända ljus. Tyskland,terror,Hanau,högerextremism

Högerextrem terror

Det högerextrema våldet har ökat i Tyskland. På fredagen grep tysk polis 12 högerextremister som misstänks ha planerat terrorattacker mot moskéer.

I oktober sköt en högerextremist två personer till döds utanför en synagoga i staden Halle. Mannen försökte ta sig in i synagogan men lyckades inte forcera porten.

Attacken inträffade under den judiska högtiden Jom Kippur.

På sommaren mördades den kristdemokratiska politikern Walter Lubke av en högerextremist. Lubke var känd för sitt stöd för förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

Gärningsmannen agerade ensam

Attacken i Hanau började vid 22 tiden lokal tid. De första skotten avlossades på ett shisacafé i centrum av staden.

Därifrån ska gärningsmannen ha kört drygt två kilometer till ett annat kafé i stadsdelen Kesselstadt och också där öppnat eld. Ögonvittnen säger att en svart bil flydde från platsen med hög hastighet.

Tre personer tros ha dödats i den första attacken och fem i den andra. En av de skadade avled senare på sjukhus.

Ambulanser samlade vid ett skottlossningsställe.
Räddningspersonal samlades vid en av de två brottsplatserna i Hanau, nära staden Frankfurt am Main. Ambulanser samlade vid ett skottlossningsställe. Hanau

Polisen inledde massiva spaningar och spärrade av stora delar av Hanau, som ligger omkring 25 kilometer öster om Frankfurt am Main. Staden har omkring 100 000 invånare.

Hade vapenlicens

Ögonvittnen och uppgifter om flyktbilen ledde snabbt polisen till förövarens hem i Hanau. Där hittade polisen två döda personer.

En av dem är den misstänkte gärningsmannen och den andra personen har bekräftats vara gärningsmannens mamma. Både uppges ha haft skottskador.

Den tyska tidningen Bild skriver att man hittade vapen och ammunition i den misstänktas bil. Han hade också en vapenlicens för jaktvapen.

- Den misstänkte gärningsmannen hittades i sitt hem i Hanau. Polisens specialenhet har också hittat en annan kropp där. För närvarande tyder inget på andra gärningsmän, skriver delstatspolisen på Twitter.

Flera personer vårdas på sjukhus efter attacken. Enligt lokala medier är tillståndet för två av de fem skadade allvarligt.

- Det var en hemsk natt som vi kommer minnas med stor sorg under en lång tid, säger borgmästaren Claus Kaminsky.

Källor: Deutsche Welle, DPA, Reuters, BBC, AFP, FAZ

Artikeln uppdaterades och omarbetades klockan 14.55.

Läs också