Hoppa till huvudinnehåll

Portugal på väg att legalisera eutanasi

Människor följer med diskussion om eutanasi i parlamentet i Portugal. På bilden syns en gammal sal med gipsstatyer och pelare.
En stor publik följde med parlamentets session då eutanasi diskuterades och då parlamentet röstade om eutanasi på torsdag i Lissabon. Människor följer med diskussion om eutanasi i parlamentet i Portugal. På bilden syns en gammal sal med gipsstatyer och pelare. Bild: Mario Cruz / EPA Portugal,parlament,eutanasi

Portugal ser ut att bli ett av få länder i Europa där eutanasi är lagligt.
Landets parlament godkände flera lagförslag som tillåter eutanasi och aktiv dödshjälp om patienten i fråga är kroniskt sjuk.

Enligt de fem lagförslagen som röstades igenom ska minst två läkare och gå med på att ge aktiv dödshjälp om patienten så vill.

Patienterna vara portugisiska medborgare eller bo lagligt i landet. Det här för att undvika att människor reser till Portugal för att få aktiv dödshjälp.

Lagen kan ännu stoppas

Omröstningens resultat innebär ännu inte att eutanasi faktiskt blir lagligt i Portugal.

Katolska kyrkan och landets konservativa partier har motsatt sig lagförslagen. Också landets president Marcelo Rebelo de Sousa motsätter sig eutanasi.

Presidenten ska stadfästa eutanasilagen innan den kan träda i kraft.

Han kan stoppa den nya lagen, men parlamentet kan rösta om frågan på nytt och på det sättet kringgå presidentens veto. Presidenten kan också föra frågan till grundlagsutskottet för behandling.

En avgörande omröstning ska ordnas före sommaren.

Demonstrant: "Jag tänker att mänskligt liv har ett okränkbart värde"

Hundratals personer protesterade mot lagförslagen utanför parlamentet då omröstningen pågick på torsdagen.

Demonstranter som protesterar mot Portugals nya eutanasilag i Lissabon.
Demonstranter som protesterar mot Portugals nya eutanasilag i Lissabon. Demonstranter som protesterar mot Portugals nya eutanasilag i Lissabon. Bild: Tiago Petinga / EPA Portugal,Lissabon,eutanasi,demonstrationer

En demonstrant bar på en banderoll med texten: “Eutanasi avslutar inte lidande, det avslutar liv”. Vissa demonstranter ropade “Sim a vida" (“ja till liv”) och en del hade med sig religiösa symboler.

– Jag tänker att mänskligt liv har ett okränkbart värde som Portugals grundlag skyddar, tack Gud för det, sade den 21-åriga demonstranten Francisco Guimaraes till Reuters.

Eutanasilag röstades ner 2018

För två år sedan röstade parlamentet i Portugal ner ett liknande lagförslag om eutanasi. Förslaget föll med en knapp marginal.

I nuläget kan man dömas till upp till tre års fängelsestraff för eutanasi i Portugal.

I Europa är eutanasi, så att en läkare har en aktiv roll i dödshjälpen, lagligt i Nederländerna, Belgien och Luxemburg. I Schweiz och Tyskland godkänns assisterat självmord.

I Spanien överväger regeringen också att påbörja en process för att legalisera eutanasi.

Källor: AP, AFP, Reuters, STT