Hoppa till huvudinnehåll

Stavgiganten Armand Duplantis igen uppe på egna höjder – bra försök på nytt världsrekord

Armand Duplantis uppe på egna höjder
Duplantis vann stavhoppet i Lievin på 607 Armand Duplantis uppe på egna höjder Bild: AFP / Lehtikuva Armand Duplantis,friidrott,stavhopp

Sveriges stavhoppsstjärna Armand Duplantis var igen i klass för sig i en tävling i Lievin. Duplantis vann tävlingen på fina 607, och gjorde ett bra försök på den nya världsrekordhöjden 619.

Duplantis, som tog silver i friidrotts-VM i Doha i höstas, har gjort stora framsteg sedan dess. Under den pågående inomhussäsongen har han redan två gånger förbättrat världsrekordet.

Den 8 februari hoppade han i Torun i Polen 617. Förra lördagen i Glasgow gjorde han sitt andra världsrekord genom att klara 618.

I Lievin gjorde Duplantis ett gott försök på 619 – men den här gången lyckades han inte. Segerresultatet 607 var ändå ett nytt bevis på att man av Duplantis i tävling efter tävling kan förvänta sig världsklassinsatser.

Också i damernas stavhopp sågs ett världsrekordförsök. USA:s Sandi Morris som vann på 483 gjorde ett försök att tangera Jenn Suhrs världsrekord 503 utan att ändå lyckas.

Neziri och Hurske i närheten av nationsrekordet

De finländska häcklöparna Nooralotta Neziri och Reetta Hurske tog sig till finalen på 60 meter häck i tufft internationellt sällskap. Neziri och Hurske var trea respektive fyra på 8,02 och 8,03.

Hurske sprang i heaten ännu snabbare då hon noterades för 8,00. Neziris och Hurskes nationsrekord på distansen är 7,97, så damerna visade fin form.

– Jag hade svårt att koncentrera mig och kände smärta i vristen. Men jag är nöjd över att jag kämpade mig till en tredje plats i hårt sällskap, sade Neziri efter loppet.

I täten visade världsmästaren och OS-tvåan Nia Ali att hon blir svårslagen också under OS-säsongen. Ali och landsmaninnan Christina Clemons var de snabbaste i häckfinalen med 7,92.

I herrarnas tresteg noterade Simo Lipsanen inhemskt årsbästa med 16,54. Segern i tävlingen gick till VM-bronsmedaljören Hugues Fabrice Zango som vann på fina 17,51.