Hoppa till huvudinnehåll

Trumps fixarkompis Roger Stone fick över tre års fängelse

President Donald Trumps gamle vän och fixare Roger Stone har dömts till över tre års fängelse för att ha försökt sabotera utredningarna kring presidentvalet 2016 då Trump blev vald.

Stone befanns skyldig till att bland annat ha ljugit inför kongressen och hotat ett vittne då turerna kring valkampanjen och Trumpkampanjens eventuella samarbete med Ryssland granskades.

Åtalet mot Stone var ett sidospår i specialåklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valkampanjen. Utredningen utgjorde ett potentiellt politiskt hot mot presidenten.

Straffet utmättes av en domare i distriktsdomstolen i Washington D.C. på torsdagen.

Domen löd på tre år och fyra månaders fängelse, följt av två års skyddsövervakning. Stone dömdes också till 20 000 dollar i böter och till samhällstjänst.

Han kommenterade inte domen då han lämnade domstolslokalen.

Roger Stone anländer till domstolen i Washington.
Stone (t.h. med solglasögon) hade familjen med sig till domstolslokalen för att åhöra domen. Roger Stone anländer till domstolen i Washington. Bild: AFP / Lehtikuva Roger Stone

Domen kom efter en affekterad och politiserad kamp mellan president Donald Trump och åklagarna.

Ursprungligen hade åklagarna i normal ordning efter en förundersökning lagt fram sina yrkanden på straff.

De yrkade på fängelse på mellan sju och nio år. Dagen efter lade sig president Trump i processen och betecknade straffyrkandet som "mycket orättvist" och sa att han inte kan "tillåta detta justitiemord".

Därefter tog det inte lång tid innan Trumpanhängaren justitieminister William Barr gick ut med en promemoria där han rekommenderade ett "mycket kortare" fängelsestraff.

Det gav upphov till bred kritik från åklagare och inom justitieministeriet och bland ministeriets tidigare anställda. Alla fyra åklagare i fallet avgick i protest.

Trump gratulerade emellertid Barr för att ha tagit tagit itu med en process som var "helt utom kontroll".

Trots att justitieminister Barr gäller för att vara Trumps förtrogna har han under de senaste dagarna visat en viss irritation över att presidenten lägger sig i rättsprocesser.

Domaren hade rätt att fatta helt självständigt beslut

Distriktsdomaren Amy Berman Jackson hade mandat att döma Stone hur hon ville, oberoende av justitieministerns och presidentens åsikter.

Hon framhöll i slutpläderingen att domen varken påverkades av Stones anhängare eller hans motståndare.

Den amerikanska presidentens ingripanden i rättsprocesser har setts som anmärkningsvärt, eftersom den verkställande och dömande makten traditionellt hållits strikt åtskilda.

Presidenten har dock möjlighet att benåda Stone om han så vill.