Hoppa till huvudinnehåll

Usla skyttet fortsätter för Finland i VM – flera straffrundor när Eder och Seppälä varvades i singelmixstafetten

Mari Eder skjuter stående skytte
Skyttet fungerade inte för Mari Eder i singelmixstafetten. Mari Eder skjuter stående skytte Bild: Lehtikuva skidskytte,Mari Eder

Finländarna har bommat mycket i VM och singelmixstafetten blev inget undantag. Tero Seppälä sköt bort Finlands chanser redan på sin första etapp. Norge vann guldet före Tyskland.

Mari Eder och Tero Seppälä fick chansen för Finland när man skulle tävla om VM-medaljer i singelmixstafett. Laget hörde inte till förhandsfavoriterna men en lyckad tävling kunde ge en plats bland de tio bästa.

Ett sådant resultat var man aldrig i närheten av. Också i den här tävlingen tappade de blåvita åkarna på grund av uselt skytte.

Efter Eders första etapp låg Finland på sjunde plats och den placeringen höll Seppälä efter sitt liggande skytte. Men i det stående skyttet gick det åt skogen. Seppälä drog på sig två straffrundor och tävlingen var förstörd.

Även Eder åkte på en straffrunda på sin andra etapp och Seppälä avslutade tävlingen med ytterligare en runda. Finland bommade mest av alla lag i tävlingen och varvades av täten.

Norge ställde upp med ett vasst lag och det blev också ett guld för de norska favoriterna. Marte Olsbu Röiseland och Johannes Thingnes Bö vann med 17,6 sekunder före Franziska Preuss och Erik Lesser i det tyska laget.

– Det är så roligt att vinna den här stafetten. Det är så många lag som kämpar om medaljerna. Johannes gjorde ett fantastiskt jobb vid det sista skyttet, säger Röiseland i segerintervjun.

– Marte gav mig ett bra läge. Jag lärde mig av mitt misstag i den första etappen, säger Bö.

Sverige med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson fanns med i bronskampen vid det sista skyttet. Men Samuelsson bommade och det gjorde att Frankrike kunde lägga vantarna på den sista medaljen.

Resultat, singelmixstafett:

1. Norge (Röiseland, Bö) 34.19,9 (0+6)
2. Tyskland (Preuss, Lesser) +17,6 (0+5)
3. Frankrike (Bescond, Jaquelin) +29,8 (0+4)
4. Sverige (Öberg, Samuelsson) +35,2 (0+7)
5. Schweiz (Häcki, Weger) +40,6 (0+9)
----------------------
23. Finland (Eder, Seppälä) varvades (4+14)

Läs också