Hoppa till huvudinnehåll

Är det Chicago Bulls eller Lauri Markkanens eget fel att säsongen gått åt skogen? Experternas åsikter går i sär: "Har inte levt upp till hajpen"

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen. Lauri Markkanen. Bild: Tannen Maury / EPA-EFE / All Over Press Lauri Markkanen

Lauri Markkanen tvingades i natt stå över sin tionde match på raken på grund av den stressfraktur i höften han drog på sig tidigare under säsongen. Men faktum är att även om han hade stått på planen skulle det inte finnas något som garanterat att det hjälper Bulls.

Lauri Markkanen har helt enkelt inte varit värst bra den här säsongen.

På 46 matcher har Markkanen noterats för ett snitt på 15 poäng och 6,5 returer per match. Klart sämre siffror än den föregående säsongen.

I Chicago har man därför frågat sig vad som i hela fridens namn som hänt med stortalangen. Markkanen var ju ändå den som skulle rädda klubben.

Både Chicago Sun Times och The Athletics Chicago Bulls-skribenter har tydliga åsikter i frågan. Frågar man Sun Times-skribenten Joe Cowley är det helt klart klubbens nya spelplan som tvingat Markkanen att axla en mindre roll en tidigare.

Enligt Cowley har Bulls nämligen anammat en filosofi där man inte längre tar tvåpoängsskott från längre avstånd. Helt enligt principen att tre poäng är mer än två.

– Men Markkanen gillade de här medellånga skotten. Han använder dem för att känna sig bekväm på planen, förklarar han.

Cowley anser att Bulls också ger bollen till Markkanen allt för sällan.

– De har tagit en 22-årig aktivt spelande och underskattad idrottsman och degraderat honom till en skytt som ska stå stilla. Hans returer har gått ner från nio per match i fjol till 6,5 per match i år och det är en följd av det här, skriver han och förklarar:

– När man ber en spelare att spela ensidigt så kommer han också att spela ensidigt.

"Det är något man ignorerat"

The Athletics Darnell Mayberry håller inte med över huvudtaget.

– Vad var fel på systemet då han inledde säsongen med sin monstermatch med 35 poäng och 17 returer, frågar han sig (bakom betalmur).

– Hans lagkamrater missar inte sina skott. Förvisso måste laget – både tränarna och lagkamraterna – göra mer för att utvidga hans roll i offensiven. Men Markkanen måste själv spela bättre, fortsätter Mayberry.

Dessutom, påpekar han, har Markkanens insatser i defensiven inte varit bra.

– Det är något som man ignorerat alla dessa år, skriver Mayberry.

Det största problemet? Att Markkanen är för inkonsekvent.

– Han har stått för minst 20 poäng i bara tio matcher den här säsongen. Zion Williamson (rookie, draftades som etta i sommar reds.anm.) har gjort 20 poäng i åtta av sina tio matcher. Markkanen har inte levt upp till hajpen på samma sätt som Williamson.

Läs också