Hoppa till huvudinnehåll

Bakom Skavlans kulisser - "Men när en britt kliver in i rummet är vi plötsligt nordbor allihopa"

Fredrik Skavlan i tv-studion.
Fredrik Skavlan i tv-studion. Fredrik Skavlan i tv-studion. Bild: © Monkberry/Andrea Southam 14th February 2020 Fredrik Skavlan,Skavlan,tv-serier,tv-program

Nordens populäraste talkshow program Skavlan har sänts i över tio år. Programmet är inne på sin 23 säsong och en stor del av den spelas in i London. Vi besökte inspelningsplatsen för att se hur det går till bakom kulisserna.

- Ibland får vi inte gästerna att resa till Stockholm. Då reser vi till dem, förklarar talkshow-värden Fredrik Skavlan när jag träffar honom i en studio i västra London.

Fredrik Skavlan har precis spelat in ett program som kommer att sändas om en vecka, det vill säga i dag.

Det har varit extra nervigt eftersom inspelningarna tidigarelades med några timmar på kort varsel. Anledningen: Cherie Blair, advokat och fru till före detta brittiska statsministern Tony Blair, har tackat ja till att vara med i programmet. För att blidka hennes tidtabell spelas programmet in lite tidigare. Orosmomentet är om publiken vet att tiden ändrats.

Mycket finslipning

Förberedelserna inför programmet har pågått hela dagen. Skavlan har hållit ett möte för att slipa på manuset, studion har förberetts och gäster och programledare sminkats.

När publiken anländer värms de upp av komikern Adeel Faqih som tidigare bland annat uppträtt på humorlandskampen på Svenska teatern.

Produktionen består av en blandning av svenskar och norrmän. I London jobbar teamet också med personer anställda på studion. De tre språken blandas friskt.

Mer internationella program

Skavlan säger att han definitivt märker en skillnad mellan inspelningarna i London och Norden. Förutom att avsnitten som spelas in i London är mer internationella, förändras också den nordiska dynamiken.

Oftast är nordbor en arketyp av sitt land när de deltar i programmet i Stockholm, menar Skavlan. Men när en britt kliver in i rummet är vi plötsligt nordbor allihopa, tillägger han.

- Vi blir som ett broderfolk och det tycker jag är härligt.

Empati är viktigt för lyckad intervju

Fastän planerna ändrats på kort tid beskriver Skavlan dagens inspelning som en succé.

Totalt spelar produktionsbolaget in programmet i över två timmar för att klippa ner det till en timmes program.

Största delen av programmet går på engelska och i publiken finns det personer som inte förstår nordiska språk.

Alex Schulman med ryggen mot kameran är gäst hos Skavlan.
Alex Schulman med ryggen mot kameran är gäst hos Skavlan. Alex Schulman med ryggen mot kameran är gäst hos Skavlan. Skavlan,Fredrik Skavlan,Alex Schulman

Dagens gäster består av Alex Schulman, irländska författaren Marian Keyes, äventyrsmannen Ant Middleton och Cherie Blair.

Det är en salig blandning av personligheter och Skavlan erkänner att det är en stor utmaning att få alla gäster att känna sig bekväma under intervjun.

- Jag måste kunna förhålla mig till så många olika människotyper med olika förutsättningar.

Empati är ett viktigt verktyg för honom, berättar han. Förståelse för hurdan gästen är, var den befinner sig emotionellt och kapaciteten den har för att besvara vissa frågor. Han funderar också på hur gästen själv upplever intervjun.

Varm och social atmosfär

Under de senaste åren har vi fått se människor berätta intima och svåra historier hos Skavlan. Enligt Skavlan är tricket att få dem att glömma att de är på tv.

- Jag försöker skapa en varm och social atmosfär, förklarar han.

På samma gång undviker han inte obekväma situationer om det gäller personer som professionellt är vana vid intervjuer och beskriver det som spännande om till exempel en politiker inte trivs.

De kan tåla lite motstånd.

Adeles besök var minnesvärt

Med enklare tillgång till internationella gäster i London finns också möjligheten för väldigt unika ögonblick.

Skavlan nämner bland annat Adeles musikuppträdande i programmet år 2015 som magiskt. I samma program intervjuade han också prinsessan Madeleine och Chris O’Neill tillsammans.

Ett annat roligt minne för honom är då Bill Clinton tog sitt privatjet över Atlanten i snöstorm, flög vidare från centrala London i helikopter till studion, intervjuades i 20 minuter, och flög sedan vidare till Davos.

Snacka om mellanlandning.

Marian Keyes är en irländsk författare.
Marian Keyes är en irländsk författare. Marian Keyes är en irländsk författare. Bild: © Monkberry/Andrea Southam 14th February 2020 Skavlan,pratshower,tv-program

Dagens inspelning bjuder också på roliga ögonblick. Speciellt författaren Marian Keyes är en av höjdpunkterna med sin lätta humor och inbjudande sätt. Det fungerar som en bra kontrast till intervjun med den mer formella Cherie Blair.

Skavlan fortsätter ännu

I flera år har Skavlan synts på våra tv-skärmar. Planen är att fortsätta lite till.

- Man tänker alltid att det här kan ta slut imorgon eller pågå för alltid.

Han beskriver sig själv som privilegierad.

- Jag tror inte det kommer ett roligare jobb än det här.

De finländare som inte vill åka till London eller Stockholm för att se en inspelning kan träffa Fredrik Skavlan under våren när han besöker Jakobstabs arbis för att hålla en föreläsning.

Här kan du se veckans program: