Hoppa till huvudinnehåll

Det blir ingen utförsåkning på Öjberget den här vintern: "Av säkerhetsskäl kan vi inte alls öppna backarna"

Öjberget i Sundom.
Barnen i Vasatrakten får hitta en annan backe för utföråkning. Öjberget kommer inte att öppna den här vintern. Arkivbild. Öjberget i Sundom. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Öjberget,vasa

Backarna vid Öjbergets skidcentrum kommer inte alls att öppnas i vinter. Man har inte lyckats producera tillräckligt med snö och av säkerhetsskäl kan man därför inte öppna backarna.

Ännu för några dagar sedan jobbade man för fullt för att kunna öppna ens en backe innan sportlovet, men nu är loppet kört.

Den höga luftfuktigheten, det varma vädret och regnen har gjort att snökanonerna inte har kunnat producera tillräckligt mycket snö trots stora ansträngningar.

- Av säkerhetsskäl kan vi inte alls öppna backarna i vinter. Snömängden i backarna är så liten och snöunderlaget så tunt att det helt enkelt inte är säkert att åka i dem, berättar chefen för Vasa stads idrottsverksamhet Mika Lehtonen i ett pressmeddelande.

Eftersom sannolikheten för att det ska gå att producera ny snö med snökanonerna är verkligt liten, försöker man inte heller längre öppna backarna den här säsongen.

- Det räcker till exempel inte med några kalla nätter för att vi ska kunna få ihop tillräckligt med snö ens för en backe. Det skulle behövas riktigt mycket mera snö, beskriver Lehtonen.

I stället försöker man koncentrera sig på att skidspåren samt pulkabacken vid Öjberget ska hållas i skick med den snö som finns.