Hoppa till huvudinnehåll

Finland tar emot asylsökande från Medelhavsområdet – president Niinistö: Flickor och de yngsta barnen mest utsatta på lägret

President Sauli Niinistö i tv-studio.
President Sauli Niinistö. President Sauli Niinistö i tv-studio. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Finlands president

Regeringspartierna har enats om att Finland tar emot asylsökande från Medelhavsområdet, bekräftade Inrikesministeriet på lördagen.

Enligt överenskommelsen kan maximalt 175 personer föras till Finland från läger i Grekland, Cypern, Malta och Italien.

Främst är det fråga om minderåriga och enföräldersfamiljer.

– Jag är glad över att regeringspartierna är på samma linje. På det här sättet kan vi hjälpa barn som befinner sig i en väldigt svår situation, säger inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) i ett pressmeddelande.

Två barn utanför ett tält på flyktinglägret.
Barn i flyktinglägret i Moria på Lesbos 8.1.2020 Två barn utanför ett tält på flyktinglägret. Bild: Orestis Panagiotou / EPA Lesbos,asylsökande,Grekland

Regeringen har kommit överens om hur Finland ska agera i förhållande till asylsökande som nu befinner sig i olika flyktingläger vid Medelhavet.

Till överenskommelsen hör att de personer som förs till Finland ursprungligen ska ha kommit från Syrien och Afghanistan eller från något annat land i kris.

Niinistö i Morgonettan

President Sauli Niinistö har fått frågor kring beslutet att ta emot flyktingbarn då han medverkade i Yles program Morgonettan på lördag förmiddag.

Han säger sig inte ha mer information om saken än vad som rapporteras i media.

Enligt presidenten säger sunt bondförnuft att de mest utsatta på flykting lägren är de minsta barnen och att det är dem som Finland ska hjälpa.

Niinistö sa också att flickor är särskilt utsatta på lägren.

Långsiktig lösning behövs

– Det är viktigt att Finland är med och försöker hitta en lösning på den akuta situationen, men också på en mer långsiktig lösning på det europeiska systemet för asylsökande.

Enligt ministeriet kan EU:s migrationsfond (Amif) stå för kostnaderna i de fall där Finland tar emot asylsökande som anses befinna sig i en särskild sårbar position.

Iltalehti var först med uppgifterna om regeringens beslut.

Artikeln uppdaterad 22.2 2020 kl. 8:29 med uppgifter om att Inrikesministeriet bekräftar de uppgifter Iltalehti rapporterade om under fredagen och med uppgifter om eventuell finansiering. Ohisalos kommentarer lades också till. Klockan 10:40 lades Niinistös kommentarer till och rubriken uppdaterades.

Läs mera:

Inrikesminister Ohisalo vill hämta ensamkommande barn från grekiskt flyktingläger till Finland: ''Vi har kapacitet''

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) vill att Finland ska ta emot minderåriga och ensamkommande barn som befinner sig på ett flyktingläger på den grekiska ön Lesbos.

Läs mera:

Grekland flyttar migranter från överfulla läger på öarna till hotell på fastlandet efter hård internationell kritik

Myndigheter i Grekland har börjat omplacera migranter från det hårt kritiserade flyktinglägret Moria på ön Lesbos till hotell på fastlandet.
Omkring 800 migranter och asylsökande togs under veckoslutet till fastlandet med den grekiska marinens fartyg.

Läs mera:

Allt fler flyktingar har "fastnat" i lägret Moria på Lesbos – över 4 000 barn lever under hemska förhållanden

Flyktingar sitter fast i det överfyllda flyktinglägret utanför den lilla byn Moria på den grekiska ön Lesbos. Allt fler människor anländer till lägret där en del har väntat på asylbesked i två år under svåra omständigheter. Självdestruktivitet och självmordsförsök är inte ovanliga, rapporterar Läkare utan gränser.