Hoppa till huvudinnehåll

Finländare har evakuerats från coronadrabbade Wuhan i dag

evakuering, corona, wuhan
Arkivbild. evakuering, corona, wuhan Bild: AFP / Lehtikuva evakuering

Ytterligare några finländare evakuerades på fredagen från det coronavirusdrabbade Wuhan-distriktet i Kina. Utrikesministeriet bekräftar att finländska medborgare var med på ett franskt evakueringsplan.

Planet landade i Paris på förmiddagen. Utrikesministeriet avslöjar inte hur många personer det handlar om och vad som sker efter det att planet har landat.

Frankrike har krävt att ingen av de personer som flygs bort från Kina har några som helst symptom på coronasmitta.

Enligt franska Le Parisien fanns 28 fransmän och 36 personer av andra nationaliteter ombord på Airbus A380-planet.

Efter ankomsten möttes de finländska passagerarna av finländska myndigheter och transporterades hem.

Ett tiotal finländare har vistats i Wuhan

De första finländarna evakuerades från Wuhan för knappt tre veckor sedan. Då flögs tre finländare och en familjemedlem till Frankrike, likaså med ett franskt evakueringsflyg.

De tvingades sitta i karantän i två veckor efter ankomsten. Ombord på det planet fanns 254 passagerare från ett trettiotal länder.

Totalt har ett tiotal finländare vistats i Wuhan - det är oklart hur många av dem som fortfarande finns kvar. I ett resemeddelande från UM, daterat den 7 februari 2020, uppmanas finländare att undvika alla onödiga resor till Kina.

I nuläget finns nästan 77 000 bekräftade fall av coronasmitta, de allra flesta finns i Fastlandskina. Närmare 2 300 människor har dött av viruset. medan över 18 000 konstaterade fall har tillfrisknat.

Artikeln uppdaterades klockan 15.20 med att planet anlänt till Paris och att passagerarna transporteras till Normandie för karantän.

Artikeln uppdaterades 22.2.2020 klockan 8.38 med uppgifter om att finländarna förts hem av finländska myndigheter och att de alltså inte är kvar i Frankrike.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes