Hoppa till huvudinnehåll

Häftiga kravaller mot coronaevakuering i Ukraina

Invånarna i den ukrainska byn Novij Sanzjaryj angrep på torsdagen bussar med personer som hade evakuerats undan coronaepidemin i Wuhan i Kina. Ukrainas premiärminister Oleksij Hontjaruk varnar för nya oroligheter i byn

De evakuerade ska tillbringa 14 dagar i karantän i ett sanatorium i byn.

Hundratals bybor byggde barrikader, brände bildäck, kastade sten mot bussarna och drabbade samman med kravallpolis då de försökte stoppa transporten.

Demonstration mot coronaevakuering i Ukraina
Byborna protesterade genom att tända eldar Demonstration mot coronaevakuering i Ukraina Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,coronavirus

Myndigheterna försäkrar att alla de evakuerade (45 ukrainare och 27 latinamerikaner) testades för viruset innan de släpptes ombord på planet. Men byborna oroar sig för att de kommer att smittas av viruset.

De kräver att de evakuerade placerar på någon mer öde plats.

Jag bor i grannhuset, och ingen har frågat mig vad jag tycker

Svitlana Ulynets säger att hennes hem endast ligger 50 meter från sanatoriet.

– Jag bor i grannhuset, och ingen har frågat mig vad jag tycker. Borde jag flytta? Jag har ett barn hemma. Tror ni verkligen att jag stöder det här?, sade hon under demonstrationen.

På fredagen meddelade Ukrainas hälsovårdsminister Zoryana Skaletska att hon kommer att tillbringa de följande 14 dagarna med de evakuerade för att visa att det är tryggt.

Demonstration mot coronaevakuering i Ukraina
De evakuerade anlände med bussar Demonstration mot coronaevakuering i Ukraina Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,coronavirus

Hon tillade att paniken och aggressionen kring evakueringen skakat henne.
De här människorna är våra landsmän

– De här människorna är våra landsmän. Vi lever i ett land som ska ta hand om deras hälsa och trygghet, skrev hon på Facebook.

Ukraina har hittills inte haft ett enda coronafall och president Volodymyr Zelenskyj försäkrar att myndigheterna beslutat om effektiva åtgärder för att stoppa viruset.

Därför är faran obefintlig, sade presidenten.

– Men det finns en annan fara som jag vill lyfta fram. Faran att vi glömmer att vi alla är människor och ukrainare, sade Zelenskyj.

Källor: AFP, Reuters, AP