Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski fick som hon ville – redo för att slutföra Ski Tour: ”Har varit nära tidigare också”

En fullständigt utmattad Krista Pärmäkoski kollapsade efter målgången i Meråker på torsdagen. Vätskebrist, konstaterar Pärmäkoski själv för Yle – och intygar att hon fortfarande är i skick. Senare på fredagen fick hon grönt ljus för fortsatt tävlande.

34 kilometer i utmanande vindar. Loppet i Meråker sög musten ur flera världscupsåkare på torsdagen – och hårdast av alla drabbades Krista Pärmäkoski.

Pärmäkoski föll ner på snön direkt efter att hon korsade mållinjen och kunde inte resa sig med egna krafter. Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto fick leda henne bort från målområdet.

– Det handlade helt enkelt om att jag inte fick tillräckligt mycket vätska i mig. Det berodde i sin tur på att min dryckesryggsäck inte fungerade som den skulle. Det kom inte tillräckligt med vätska ur den då jag behövde dricka, berättar Pärmäkoski nu för Yle.

– Och så körde vi ju oerhört hårt från start. Då man öser på för fullt och inte kan dricka mellan varven så går det så här, fortsätter hon.

Var nära också i Pyeongchang

Det är inte heller första gången som Pärmäkoski varit illa ute. Hon berättar att hon har en känslig mage och att hon därför inte kan dricka lika starka sportdrycker som de övriga tävlarna.

– På tremilen i Pyeongchang kände jag mig lika dålig som här i Meråker. Men då kom målet som tur några kilometer tidigare. Skulle den tävlingen ha fortsatt kunde det mycket väl ha slutat likadant, säger hon.

Pärmäkoski slutade 17:e i tävlingen och föll samtidigt ner till 13:e plats i Ski Tour-sammandraget. Enligt tränaren Haavisto är det klart en besvikelse, eftersom Pärmäkoski själv hoppades på att till och med tävla om pallaplaceringarna.

För Pärmäkoski handlar det ändå om säsongens viktigaste tävling, då hon tvingades stå över Tour de Ski.

– Jag har aldrig varit i Trondheim tidigare så det skulle vara kul att få åka där. Och inte innebär det att jag ligger mer bakom täten än jag hade väntat mig att jag inte skulle vilja tävla. Det är bara att blicka framåt, säger hon och tillägger:

– Nu har jag energi i kroppen igen. Jag tänker inte kasta in handduken.

Redo för fortsatt tävlande

Efter en läkargranskning på fredagen kunde Pärmäkoski bekräfta att hon får fortsätta tävla denna vecka.

Två lopp återstår av Ski Tour. I morgon är det sprint i Trondheim och på söndagen arrangeras jaktstart på samma ställe.

Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi har tidigare uttryckt sin oro för Pärmäkoskis sprintform.

– Två bra tävlingar återstår. Yle Urheilu har ju sågat mina sprintfärdigheter, men jag tänker bevisa att jag inte är så dålig, slog hon fast för Yle senare på fredagen.

Söndagens jaktstart körs enligt totalställningen.

– I söndagens jaktstart tänker jag göra bra ifrån mig. Man får trots allt poäng också för åktiderna.

– Två hårda tävlingar återstår och de är viktiga för resten av säsongen.

Däremot är det färdigkört för Lari Lehtonen i touren. Skidförbundet meddelar att Lehtonen, som ligger 53:e i sammandraget efter fyra etapper, avbryter. Anledningen är svaga resultat.

– Det känns inte normalt i kroppen. Jag försöker höja formen och att fortsätta touren känns inte som ett smart drag. Världscupen i Lahtis körs om en dryg vecka och målet är att komma tillbaka till min nivå, säger Lehtonen.

Artikeln uppdaterad med Pärmäkoski fortsättning i touren klockan 15.09.

Artikeln uppdaterad med informationen om Lari Lehtonen klockan 15.33.