Hoppa till huvudinnehåll

Mercedes styrinnovation är F1-vintertesternas snackis – förbjuds redan nästa år: "Tycker att det är imponerande"

Valtteri Bottas sitter i sin Mercedes.
Valtteri Bottas i Barcelona. Valtteri Bottas sitter i sin Mercedes. Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press Valtteri Bottas

Mercedes nya ratt har blivit ett stort samtalsämne under den första veckan av vintertesterna i Barcelona. Valtteri Bottas är stolt över stallets innovation, som han vetat om i nästan ett år. Men redan nästa år är det nya styrsystemet förbjudet.

Den nya ratten har hamnat i blickfånget då formel 1:s vintertester kört i gång i Barcelona.

Mercedesförarna kan flytta ratten framåt och bakåt. Detta påverkar framhjulens vinkling, vilket Bottas och Lewis Hamilton sågs utnyttja i samband med raksträckor och inbromsningar i Barcelona.

Bottas avslöjade för Autosport på fredagen att han förberett sig för förändringen länge.

– Det här var inget snabbt projekt. Jag tror att jag hörde om detta för första gången för ett år sedan, sade finländaren.

Finländaren hyllar stallets innovationsförmåga.

– Det är verkligen fint att vara det enda stallet med ett sådant här system. Senare i år ser vi hur det fungerar i olika förhållanden, men jag tycker att det är imponerande.

Hoppa över Twitterpostning

Tillåtet eller inte?

Samtidigt har det uppstått frågor om det så kallade DAS-systemet ens är tillåtet.

Svaret uppges vara ja – fram tills nästa år.

Enligt BBC har Mercedes fått grönt ljus för att använda systemet under kommande säsong.

Men efter regelförändringar som träder i kraft år 2021 kommer systemet inte att vara möjligt. Det bekräftade FIA:s tävlingsdirektör Michael Masi.

Bottas är säker på att Mercedes ska få använda systemet nästa år.

– Jag tror inte att vårt stall skulle planera något som är förbjudet.

– För oss har det varit ett ganska stort projekt och det skulle vara ganska svårt att kopiera. Jag hoppas att vi kan dra nytta av det.

I Barcelona har Bottas och Mercedes levererat. Finländaren slog till med tiden 1.15,732, vilket var veckans snabbaste tid.

Tiden är tre tiondelar sämre än banrekordet, som också är i Bottas namn. Det slog finländaren till med i tidskvalet i Spanien ifjol.

F1-testerna i Barcelona fortsätter nästa vecka.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också