Hoppa till huvudinnehåll

Tyska inrikesministern efter terrordådet: Fler poliser på offentliga platser och utanför moskéerna

En kvinna tänder ett ljus vid minnesplatsen.
En kvinna tänder ett ljus vid minnesplatsen. Bild: /All Over Press Tyskland,Hanau

I Tyskland försöker man komma till rätta med gårdagens högerextremistiska terrordåd i staden Hanau. En beväpnad man dödade nio människor, innan han tog livet av sin mor och sig själv. Sorg blandas nu med ilska och rädsla.

I städer runtom i Tyskland samlades tusentals människor för att minnas och sörja dem som dödades i terrordådet i Hanau. Samtidigt var många av tillställningarna också ett klart ställningstagande mot det hot som högerextremismen utgör i Tyskland.

Av de nio offren hade alla invandrarbakgrund och man utgår från att den misstänkte gärningsmannen handlade utgående från ett främlingsfientligt och högerextremt motiv.

En kvinna lägger ner blommor och tänder ljus vid minnesplatsen i tyska Hanau.
Många sörjde de som dött i attacken. En kvinna lägger ner blommor och tänder ljus vid minnesplatsen i tyska Hanau. Bild: /All Over Press Tyskland,Hanau

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besökte igår kväll Hanau och han höll sitt tal i närheten av den plats där de första skotten hade avlossats mindre än ett dygn tidigare.

– Vi låter oss inte splittras. Vi står tillsammans i vår sorg och vi står eniga mot rasism och våld, sade president Steinmeier.

– Vi står också eniga mot ett språk som utesluter och nedvärderar och så som ofta bereder väg för våldet, fortsatte Steinmeier.

”Mer skydd vid moskéer”

Bredvid presidenten på podiet i Hanau stod i går kväll också Aiman A.Mazyek, som leder det muslimska centralrådet ZMD i Tyskland.

Från centralrådets sida fördömer man det förskräckliga och hatfyllda högerextremistiska terrordådet.

Samtidigt vill man betona att den misstänkte gärningsmannen må ha handlat ensam, men att han för den skull inte står ensam.

Man talar om ett långt högerextremt blodspår, som sträcker sig från de främlingsfientliga dåden i Solingen och Mölln i början av 1990-talet, över terrororganisationen NSU på 2000-talet, fram till dagens situation med mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke och attentatet mot synagogan i Halle.

Från centralrådets sida kräver man nu att myndigheterna ska göra sitt yttersta för att skydda landets muslimska medborgare.

De enskilda muslimerna uppmanar man att vara på sin vakt och skydda sig själva och sina familjer.

Samtidigt kräver man vidare att staten synligt skyddar moskéer och personer som representerar muslimerna i Tyskland.

Bara på så sätt kan man igen stärka förtroendet för den tyska staten, heter det från centralrådets sida.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer med en stor bukett rosor i famnen vid minnesplatsen i Hanau.
Inrikesminister Horst Seehofer med en stor bukett vita blommor i famnen vid minnesplatsen. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer med en stor bukett rosor i famnen vid minnesplatsen i Hanau. Bild: /All Over Press Tyskland,Horst Seehofer

Inrikesminister talar om högerextremt blodspår

I intervjuer uttrycker många människor med invandrarbakgrund en oro, men också frustration och ilska över situationen.

Den allmänna bedömningen bland många är just den att staten och myndigheterna inte gör tillräckligt för att skydda den muslimska befolkningen. Det hot som ytterhögern utgör har dessutom länge tonats ner.

De bayerska kristdemokraternas ordförande och den bayerske regeringschefen Markus Söder talade redan igår om att han vill se till att människor med invandrarbakgrund ska skyddas bättre.

I samband med en presskonferens under fredagen gick inrikesminister Horst Seehofer rakt på sak.

– Högerextremism, antisemitism och rasism utgör en allvarlig hotbild i Tyskland just nu.

Seehofer talade vidare om attentatet i Hanau som ett rasistiskt motiverat terrordåd och han konstaterade att högerextremister under de senaste månaderna har lämnat ett långt blodspår efter sig.

Med det här syftade inrikesministern på mordet på CDU-politikern Lübcke och attentatet mot synagogan i Halle. I båda fallen hade den misstänkte gärningsmannen klart rasistiska och högerextrema motiv.

Seehoer meddelade under presskonferensen att säkerheten nu kommer att skärpas. Helt konkret ska det här enligt inrikesministern handla om fler poliser på offentliga platser och också utanför moskéerna i landet.

Misstänkt högerextremist ansvarig för vapenlicenser

I dag kommer också ny information om de misstänkta högerextremister som greps i samband med en razzia i förra veckan.
Tidningen Der Spiegel skriver i dag att en av de häktade har haft ett i fallet betydligt mer känsligt arbete, än vad som tidigare var känt.

Man visste redan att mannen hade jobbat inom polisförvaltningen, men enligt Der Spiegel ska mannen tidigare ha varit ansvarig för beviljandet av vapenlicenser.

De tolv häktade medlemmarna av grupperingen ”Den hårda kärnan”, ska ha planerat attentat mot politiker, asylsökande och muslimer.

Målet ska ha varit att rubba samhällsordningen och få till stånd omständigheter som påminner om inbördeskrig, heter det från åklagarämbetet som har hand om fall som rör den nationella säkerheten.

Männen också ha haft kontakt till den högerextrema grupperingen Soldiers of Odin, som grundades i Finland i slutet av år 2015.

Om det handlar om kontakter direkt till Soldiers of Odin i Finland eller om kontakter till den tyska avdelningen av organisationen är oklart.

AfD ser ingen skuld

Som president Frank-Walter Steimeier var inne på i sitt tal i Hanau, så diskuteras i Tyskland i dag också den politiska retorik som ses som grogrund för den senaste tidens högerextremistiska attentat.

Många ledande politiker ser det högerpopulistiska partiet AfD:s språkbruk och handlingar som åtminstone en delorsak till dådet i Hanau.

Från AfD:s sida tar man avstånd från de här beskyllningarna och kritiserar de andra partierna för att försöka utnyttja dådet i Hanau i kampen mot partiet.

Ett ställningstagande som inte låter värst övertygande, med tanke på att de tyska högerpopulisterna sällan har varit långsamma med att utnyttja liknande dåd, utförda av islamister, för egna politiska syften.

De tyska socialdemokraternas generalsekreterare Lars Klingbeil kräver i dag att AfD senast nu borde sättas under säkerhetstjänstens övervakning.

– Det är en person som har skjutit, men det är många, däribland AfD som har levererat ammunitionen, säger Klingbeil i en intervju i tysk tv.

– AfD är hatets politiska arm, konstaterar å sin sida de grönas Cem Özdemir.

En pojke kysser rosorna innan han lägger ner dem på en minnesplats.
En pojke kysser rosorna innan han lägger ner dem på en minnesplats. Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Hanau,terror

Läs också