Hoppa till huvudinnehåll

Antalet coronavirusfall fördubblades i Sydkorea på ett dygn – "vi är överväldigade"

Människor iklädda masker och vita overaller flyttar patient på bår.
En patient flyttas från ett sjukhus till ett annat. På sjukhuset Daenam, där bilden är tagen, konstaterades 16 fall av coronavirus bland sjukvårdspersonalen. Människor iklädda masker och vita overaller flyttar patient på bår. Bild: EPA-EFE/All Over Press Daegu,COVID-19

Coronaviruset fortsätter att spridas snabbt i Sydkorea, där man konstaterade 220 nya infekterade på lördagen. Hälften av fallen har en koppling till ett sjukhus och en kristen domedagssekt i landets fjärde största stad Daegu.

Hittills har åtminstone 430 personer smittats i Sydkorea - vilket utgör det näst största antalet utanför Kina. Coronavirusfall har också konstaterats i andra städer, bland annat i landets näst största stad Busan.

Regeringen har vidtagit stränga åtgärder i ett försök att begränsa den snabba spridningen av coronaviruset och man har bland annat inrättat ett särskilt hälsovårdsskyddsområde i och omkring Daegu.

Stadens 2,5 miljoner invånare uppmanas att hålla sig inomhus och att bära ansiktsmasker.

Ögonvittnen berättar om folktomma gator och en miljonstad som i praktiken har lamslagits.

- Så gott som all affärsverksamhet har upphört, folk går inte på restauranger och äter i stället hemma för att undvika onödiga kontakter. Vi är överväldigade, säger en anonym tjänsteman till tidningen Korea Times.

Många är också arga på den kristna domedagssekten Schinjeonji.

Utbrottet i Sydkorea trappades upp dramatiskt då en infekterad kvinna deltog i sektens gudstjänster trots att hon hade feber. Över 150 av församlingsmedlemmarna är nu smittade.

Sektens kyrkor har stängts och alla församlingsmedlemmar uppmanas att hålla sig hemma i frivillig karantän.

Ett vitt tält där en person i vit overall står i öppningen med ett skaft i handen. Tältet är en tillfällig karantän för coronavirussmittade i Sydkorea.
I Daegu har det inrättats tillfälliga karantäntält för personer som misstänks bära på coronaviruset. Ett vitt tält där en person i vit overall står i öppningen med ett skaft i handen. Tältet är en tillfällig karantän för coronavirussmittade i Sydkorea. Bild: EPA-EFE/All Over Press Daegu,Sydkorea,COVID-19,karantän

Nedgång i antal nya smittor i Kina

Samtidigt verkar det kinesiska virusutbrottet ha mattats av något, då antalet nya infekterade fortsätter att minska. I går bekräftade Kina nästan 900 nya coronavirusfall, medan antalet är 397 i dag.

Strax under 2 350 personer har dött i viruset, efter att 109 nya dödsfall konstaterades under lördagen. Hittills har nästan 20 660 personer tillfrisknat.

De flesta rapporterade dödsfall är i Kina, särskilt i provinsen Hubeis huvudstad Wuhan där sjukvården är under hård press.

Japan med strax under 730 smittade och 3 döda är värst drabbat efter Fastlandskina. I dag meddelade arrangörerna för OS i Tokyo att utbildningen av volontärer skjuts fram. Enligt de ursprungliga planerna skulle utbildningen inledas i dag.

Trots det ska det inte finnas några som helst tankar på att ställa in OS.

Globalt har över 77 000 personer smittats sedan coronaviruset bröt ut.

WHO besöker Wuhan

En expertgrupp från Världshälsoorganisationen WHO väntas i dag besöka Wuhan för att inspektera förhållandena i den hårt drabbade staden där smittan beräknas ha brutit ut i slutet av december i fjol.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade under fredagen att det fortfarande är möjligt att stoppa spridningen, men att fönstret är på väg att stängas.

– Vi måste agera fort innan det stängs helt, sade han i Genève.

Källor: AFP, South China Morning Post, SR

Artikeln uppdaterades kl. 10:03: formuleringen kraftigt uppsving ändrades till kraftig ökning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes