Hoppa till huvudinnehåll

Både jubel och tvivel då sällsynt veckolångt eldupphör inleddes i Afghanistan - en del brott mot vapenvilan efter midnatt

Afghaner över hela landet firade det veckolånga eldupphöret som började vid midnatt. Eldupphöret är det andra sedan kriget började för 18 år sedan.
Afghaner över hela landet firade det veckolånga eldupphöret som började vid midnatt. Eldupphöret är det andra sedan kriget började för 18 år sedan. Afghaner över hela landet firade det veckolånga eldupphöret som började vid midnatt. Eldupphöret är det andra sedan kriget började för 18 år sedan. Afghanistan,talibaner,vapenvila

Ett sju dagar långt eldupphör inleddes vid midnatt i Afghanistan, då talibanrebellerna, den afghanska armén samt USA lovade att avhålla sig från våld, förutsatt att de inte själva angrips.

Rebeller bröt mot eldupphöret efter midnatt i norr, i provinsen Balkh och i den sydöstra provinsen Uruzgan. I Balkh dödades minst två soldater då talibaner angrep ett administrativt distrikts högkvarter nära provinshuvudstaden Mazaar-i-Sharif.

Folk över hela landet firade det ovanliga eldupphöret för det är bara andra gången sedan år 2001 som rebellerna ingått vapenvila regeringen och USA.

- Det är första morgonen som jag går ut, utan att vara rädd för att bli dödad av en bomb eller i en självmordsattack. Jag hoppas att det fortsätter för alltid, sade taxiföraren Habib Ullah i Kabul där man kunde se folk dansa på gatorna efter midnatt.

Ett veckolångt eldupphör är förbi innan vi hinner blinka, de måste finna en hållbar lösning på landets problem

I talibanernas starkaste fäste, den våldsdrabbade provinsen Kandahar i söder, dansade manliga stammedlemmar traditionella danser på gatorna i provinshuvudstaden Kandahar.

I provinshuvudstaden Jalalabad nära den pakistanska gränsen som har drabbats av många förödande terrordåd, håller man i dag en cykeltävling för att fira vapenvilan.

FN-högkvarteret i Kabul uppgav på lördagen att det 18 år långa kriget krävde över 10 000 civila offer i fjol.

Banar väg för fredssamtal?

USA har krävt att talibanerna bevisar att de kan få slut på våldsamheterna innan man kan inleda regelrätta fredsförhandlingar.

Amerikanerna har också lovat att dra bort flera tusen soldater om eldupphöret håller och talibanerna inleder fredsförhandlingar med den afghanska regeringen något som de alltid tidigare har vägrat att göra.

Den amerikanska generalen Scott Miller som leder den utländska Nato-styrkan i Afghanistan, understryker att man noga kommer att följa med om rebellerna följer avtalet om eldupphör och sina ledares order.

- Målet är att minska våldet i Afghanistan och att våldet inte trappas upp igen efter vintern, sade Miller som sa sig lita på att rebellerna menar allvar.

Parterna har inte avslöjat detaljerna om eldupphöravtalet och det är klart exakt vad talibanerna har förbundit sig till.

Talibanernas näst högsta ledare, det okända så kallade Haqqani-nätverkets ledare Sirajuddin Haqqani, försökte lugna farhågorna då han i en ytterst ovanlig kolumn i New York Times den här veckan försäkrade att rebellerna är fullt engagerade i eldupphöret.

En taliban i Kandahar sade till nyhetsbyrån AFP att han hade fått order om att avhålla sig från allt våld medan en annan sade att rebellerna endast hade beordrats att inte angripa större städer och landsvägar.

Folk i den krigshärjade staden Ghazni demonstrerade för fred förra veckan.
Folk i den krigshärjade staden Ghazni demonstrerade för fred förra veckan. Folk i den krigshärjade staden Ghazni demonstrerade för fred förra veckan. Afghanistan,Ghazni

Hopp och tvivel

Många afghaner är förståeligt nog skeptiska efter 18 år av krig och oberoende forskare varnar för att talibanerna inte behöver betala något högt pris om och när USA inleder en partiell reträtt redan i år.

En del analytiker påpekar att det är lätt för talibanerna att lägga ner vapnen under vintern, då de ändå inte skulle utföra så många attacker på grund av snön i berg och bergspass.

Många befarar att talibanerna bara bidar sin tid i väntan på att de utländska styrkorna lämnar landet och därmed fältet fritt. Alla befarar också att president Donald Trump kan ge efter alltför lätt, eftersom han vill se en betydande amerikansk reträtt inför höstens presidentval.

- Ett temporärt slut på våldet är en bra sak men vi vill ha en hållbar vapenvila och att fredssamtalen börjar så snabbt som möjligt, konstaterade tjänstemannen Fazul Rahman i Kabul.

Köpmannen Emamuddin sade att afghanerna vill ha fred till varje pris.

- Ett veckolångt eldupphör är förbi innan vi hinner blinka, de måste finna en hållbar lösning på landets problem.

Källor: AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes