Hoppa till huvudinnehåll

Ian Martin längtade hem och landade i den tajta jakten på FM-guldet – nu tänker han inte på tiden i Sverige: "Är ju redan slutspelskänsla här"

Ian Martin i farten.
Ian Martin tror att Dicken har fördel av att ha slagit Cocks inför lagens möte på onsdag i Riihimäki. Ian Martin i farten. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Dicken,ian martin

Hemlängtan, studier och familjen var några anledningar till att Ian Martin valde att vända hem efter ett par säsonger i svensk handboll. Han längtar inte tillbaka just nu – och när Dicken tog avstamp mot en tung vecka slog han sitt gamla lag SIF.

BK-46, Dicken och Cocks radade upp sig efter varandra i grundserien. Där är handbollsvårens starka trio – och därför var det låga odds på en hemmaseger när Dicken inledde den övre slutserien mot SIF.

Dicken svarade upp mot förväntningarna, vann med 27–21 och fick en välkommen start på "mellanrundan".

– Framför allt fick vi försvarsspelet att stämma. Tjugoen insläppta är godkänt. Före matchen talade vi också mycket om satsa på andrafasen och kontringar. Vi får också flera enkla mål den vägen, säger Ian Martin till Yle Sporten.

Martin, som har sitt ursprung i Sjundeå, konstaterar att ett starkt försvarsspel krävs i fortsättningen. Nästa vecka kommer både Cocks och BK-46 att testa vad det håller för.

– Det blir två roliga och tuffa matcher. Det är ju redan lite slutspelskänsla runt den övre slutserien. Vi har revansch att utkräva mot båda lagen.

Efter årsskiftet har Dicken förlorat mot sina två huvudmotståndare. I den sista omgången av grundserien tappade Helsingforslaget förstaplatsen efter slutsekundsdramatik i Karis.

– Den här segern var jätteviktig. En förlust hade gjort det väldigt svårt att ta en topp två-placering, säger Martin.

Nöjd med att flytta hem

Inför säsongen 2017/2018 flyttade Martin från SIF till svenska Karlskrona. Efter två år i Sverige vände han tillbaka till Finland.

– Jag hade lite hemlängtan, till familjen och kompisar.

Ian Martin.
Ian Martin spelade två säsonger i svensk handboll. Ian Martin. Bild: Bildbyrån / All Over Press Karlskrona,handboll,ian martin

Martin firade sin 23-årsdag med att slå sin tidigare klubb SIF. Han gjorde inget mål, men säger att han är nöjd med beslutet att flytta hem.

– Det har fungerat väldigt bra i Dicken. Jag och andra mittnian Benny Broman snackar mycket och ger varandra tips. Många av killarna var bekanta från landslaget och allt runt omkring har rullat på med studier och jobb.

Han studerar till förstavårdare på Arcada. Under tiden i Sverige började han studera till sjukskötare.

– Jag visste att jag vill bli förstavårdare. Jag vill få undan studierna först och sen får vi se om det blir en ny sväng utomlands. Det är inte på tapeten just nu.

Vad har du tagit med dig hit från tiden i Sverige?

– Kulturen är helt annorlunda där. Handbollen var mitt jobb och jag växte som spelare och person. Jag har fått ett annat lugn.

– Sen är det absolut en skillnad i tempo och fysik i handbollen. Där springer man mycket och det är mer fysiskt.

Längtar du tillbaka till den nivån?

– Inte just nu. Jag är nöjd med läget i Dicken.

SIF försökte överraska med offensivt försvar

Enligt Martin lyckades gästerna överraska Dicken en del i premiären av den övre slutserien. SIF spelade med ett högre försvarsspel och använde ibland nästan ett 4–2-försvar.

– Vi hade inte tränat på det, men löste det ändå, säger Martin.

– Vi spelade ett offensivt försvarsspel och det gav stundtals bra resultat. Jag är nöjd med det i långa stunder. Vi ville agera och se hur de reagerar, säger SIF:s tränare Teddy Nordling.

Teddy Nordling följer med matchen och viftar vilt.
Teddy Nordling. Teddy Nordling följer med matchen och viftar vilt. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollstränare,Västnyland,Hangö,Sjundeå if (Handboll),Sjundeå,Teddy Nordling

Dicken gick ifrån rätt tidigt i matchen och var aldrig hotat. På pappret är SIF en utmanare i varenda match i den övre slutserien.

Nordling hoppas att laget ska gynnas av de tuffa matcherna inför slutspelet.

– Dicken, BK-46 och Cocks är före oss och vi vet om det. Det är en stor utmaning, men vi får se hur stor nytta vi har av det. Egentligen ser vi det först i kvarten.

Hur mycket blir det en fråga om självförtroende när ni ständigt möter bättre lag?

– Det är klart att det tungt att aldrig vara favorit, men vi håller humöret uppe och är tacksamma för att vi får spela de här matcherna.

Åtminstone behöver Nordling inte hälla tändvätska på spelarna inför nästa match. På onsdag väntar hemmaderbyt mot BK-46.

– Inramningen i hallen lär bli fin. Vi ska försöka pina dem, överraska och ta poäng.

Handboll, herrarnas FM-liga:

Övre slutserien:
Dicken–SIF 27–21 (15–9)
Dicken: Gusten Montonen 6, Max Granlund 6, Tadas Stankevicius 3, Joacim Broman 3, Benny Broman 3, Oskar Monnberg 2, Filip Söderlund 1, Anton Rémy 1, Felix Nilsson 1, Robin Granlund 1.
SIF: Ott Varik 6, Fredrik Karlsson 6, Christoffer Thor 3, Gustav Svanbäck 2, Anton Luuppala 2, Carl Weurlander 1, Atte Marjamäki 1.

Nedre slutserien:
GrIFK–PIF 28–25 (15–12)
GrIFK: Anthony Hellakoski 8, Richard Sundberg 5, Fredrik Forss 3, Erik Åkermarck 2, Ville Viljanen 2, Niki Tuominen 2, Daniel Lång 2, Anton Karlsson 2, Alexander Lång 1, Kristoffer Bång 1.
PIF: Aleksandar Trenchevski 6, Fredrik Lunden 5, Peter Vikman 4, Aleksa Veselinovic 4, Viktor Gruzinskiy 4, Ilija Krstevski 2.

Läs också