Hoppa till huvudinnehåll

Sprintvärldsmästarens telefon och dator beslagtogs i dopningsrazzia på ryska hotellet – trots det startar han i stafetten

Aleksandr Loginov skidar.
Aleksandr Loginov skidar. Bild: imago images/Camera 4/ All Over Press Aleksandr Loginov

Tidigt på lördagsmorgonen utförde polisen en razzia på det ryska hotellet i VM-orten Anterselva. Sprintvärldsmästaren Aleksandr Loginov var föremål för razzian uppger ryska medier. Vi vaknade när polisen slog in dörren, säger Loginov.

VM i skidskytte närmar sig sitt slut och endast två tävlingsdagar återstår. I dag körs stafetter och VM avslutas med masstarter på söndag.

Bara några timmar innan den näst sista tävlingsdagen skulle börja utförde italiensk polis en razzia. Polisen slog till mot det ryska lagets hotell och specifikt sprintvärldsmästaren Aleksandr Loginov. Orsaken uppges vara misstanke om dopning.

– Jag och Jevgenij Garanitjev låg och sov. Vi vaknade när polisen slog in dörren. De tog våra vapen som om vi skulle vara kriminella.

– De bad oss att sitta stilla i bara underkläderna. De var bara intresserade av mina saker och beslagtog min telefon och dator, säger Loginov enligt ryska medier.

Trots razzian kommer Loginov till start i herrstafetten. I de officiella startlistorna står Loginov kvar som Rysslands ankare, skriver SVT.

Tidigare under dagen spekulerade tränaren Sergej Belozerov om att polisen kunde kräva mer information av Loginov och därmed tvinga honom att stå över dagens tävling.

Razzia också mot personliga tränaren

Chefstränaren Anatoli Hovantsev berättar för Yle att polisen inte hittat något speciellt i razzian och ställer sig frågande till varför man fokuserar på Loginov.

– Jag vet att han är ren, under sommaren och inför VM har man kunnat testa honom fast varje dag. Det skulle inte vara något problem.

– Kanske var den här razzian en beställning. Man skulle ha kunnat genomföra den i går eller efter tävlingen. Varför gjorde man det innan tävlingen och så tidigt på morgonen?, säger han.

Även Loginovs personliga tränare Aleksandr Kasperovitj fick besök av polisen. Han misstänks ha använt en annan persons ackreditering.

– Polisen tror att det finns ett samband, razzian handlade om ackrediteringen och dopning. Kanske gömmer sig Kasperovitj under en annan persons ackreditering och har medfört förbjudna substanser till VM, säger det ryska förbundets chef Vladimir Dratjov.

Aleksandr Loginov var avstängd för epo-dopning mellan 2014 och 2016. Hans sprintguld förra veckan väckte starka reaktioner bland flera åkare.

Artikeln uppdaterad klockan 15.27 med uppgifter om att Loginov startar i stafetten.

Läs också