Hoppa till huvudinnehåll

Tudelad insats av Kaisa Mäkäräinen inför VM-avslutningen – i stafetten fungerade stående skyttet men inte liggande

Kaisa Mäkäräinen plockar en reservpatron i VM i mixstafett i Anterselva.
Kaisa Mäkäräinen plockar en reservpatron i VM i mixstafett i Anterselva. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen har kämpat med det stående skyttet under hela säsongen. I dagens VM-stafett fick hon åtminstone ett positivt besked då hon sköt fullt i stående, däremot blev det många bommar i det liggande skyttet.

Kaisa Mäkäräinen har bommat mycket under hela säsongen och även i VM. Det genomgripande problemet den här vintern har varit det stående skyttet där benen ofta darrat och straffrundorna har hopat sig.

Därför var insatsen i det stående skyttet i dag hoppingivande med tanke på söndagens avslutande VM-masstart. Mäkäräinen var nämligen prickfri i det stående skyttet i stafetten.

Men stafetten blev ingen fullträff. Dessvärre fungerade inte det liggande skyttet i dag. Mäkäräinen var tvungen att använda tre reservskott.

– Första nollan i stående på väldigt länge och det värmer men liggande blev det som det blev.

– Jag har haft tre lediga dagar och inte fått den bästa känslan i spåret. Jag måste kolla tiderna senare för att se hur snabbt de andra åkte, säger Mäkäräinen till Yle.

Mari Eder gjorde den bästa blåvita insatsen på skjutvallen i dag. Eder var prickfri i liggande och använde ett reservskott i stående.

– Det är roligt att tavlorna föll i dag men det tar ändå inte bort den besvikelse som jag lämnar VM med. Säsongens viktigaste tävlingar och två dåliga insatser i de individuella loppen, säger Eder.

Suvi Minkkinen på den första etappen använde tre reservskott medan det blev fyra bommar för ankaret Erika Jänkä.

Guld till Norge

Finland klarade sig utan straffrundor och totalt elva reservskott gav en elfte plats i stafetten. Det är den bästa insatsen den här säsongen.

– En elfte plats är bra, kanske inte det bästa möjliga men en solid insats av alla, säger Mäkäräinen.

Norge har vunnit samtliga stafetter i världscupen den här säsongen och det var också förhandsfavoriterna som tog hand om VM-guldet. Norge säkrade segern i det sista stående skyttet då Marte Olsbu Röiseland sköt fullt.

Sverige hade häng på en medalj in i det sista. Hanna Öberg stod sida vid sida med Röiseland i det stående skyttet men darrade och drog på sig en straffrunda. Den svenska medaljen gick upp i rök och laget slutade på femte plats.

Resultat:

1. Norge 1.07.05,7 (1+9)
2. Tyskland +10,7 (0+9)
3. Ukraina +18,4 (0+8)
4. Tjeckien +31,1 (0+10)
5. Sverige +44,9 (1+11)
---------------
11. Finland +2.40,2 (0+11)

Läs också