Hoppa till huvudinnehåll

Armand Duplantis på egna höjder då staveliten samlades i Frankrike – hyllar formen efter fina försök på nytt världsrekord: "Allt går så lätt"

Armand Duplantis breder ut armarna.
Armand Duplantis. Armand Duplantis breder ut armarna. Bild: EPA-EFE/All Over Press Armand Duplantis

Armand Duplantis visade på söndagseftermiddagen att hans superform inte försvunnit någonstans. På en stavhoppsgala i franska Clermont-Ferrand var han åter överlägsen. Inte heller ett nytt världsrekord var långt borta.

Svensken Armand Duplantis har tagit stavhoppningen till nya höjder i februari.

För drygt två veckor sedan satte han nytt världsrekord och för drygt en vecka sedan höjde han världsrekordet ytterligare, till 618.

Denna vecka har svensken tagit sikte på 619. I franska Lievin gjorde han ett bra försök på höjden i onsdags och i dag var det dags igen.

20-åringen deltog i den förre världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenies hemmatävling i Clermont-Ferrand, där även bland annat amerikanen Sam Kendricks fans med.

Duplantis flög enkelt över både 594 och 601 i tävlingen, samtidigt som Lavillenie och Kenricks rev ut sig på den sistnämnda höjden.

Till publikens stora glädje höjde Duplantis sedan ribban till 619. Svensken gjorde tre bra försök på höjden, men lyckades inte slå sitt eget rekord.

– Allt går så lätt. Jag har aldrig känt mig bättre. Det är nästan synd att säsongen är över, säger Duplantis till Aftonbladet efter inomhussäsongens sista tävling.

"Mondo" kan inte sätta fingret på exakt vad som gjort att han plötsligt blivit så överlägsen.

– Jag har blivit bättre på allt. Lite starkare, lite snabbare. Små, små detaljer här och där som gjort att jag har höjt mig. Jag är också noggrannare med allt, med vad jag äter och hur jag tränar. Plötsligt stämmer bara allt.