Hoppa till huvudinnehåll

De värsta farhågorna bekräftades inte för Västra Nyland och Östnyland - det blev inget stort tapp av prenumeranter och annonsörer

Bilden är ett montage av två bilder med personporträtt. Marina Holmberg till vänster och Helén Kurri till höger.
Marina Holmberg och Helén Kurri vill se flera digitala prenumerationer i framtiden. Bilden är ett montage av två bilder med personporträtt. Marina Holmberg till vänster och Helén Kurri till höger. Bild: Malin Valtonen / Stefan Paavola / Yle chefredaktörer,Östnyland (tidning),Press,dagstidning,Västra Nyland (tidning),marina holmberg

Beslutet att Västra Nyland och Östnyland skulle bli tvådagarstidningar fick en hel del kritik och farhågorna var många. Men konsekvenserna blev inte så allvarliga som vissa förutspådde.

Det var i december 2016 som lokaltidningarna Östnyland och Västra Nyland slutade utkomma fem dagar i veckan.

I stället började tidningarna delas ut på tisdagar och fredagar.

Drygt tre år efter förändringen beskriver chefredaktörerna läget på respektive redaktion som bra.

Tidningarna har lyckats stävja minskningen av prenumeranter. Den senaste granskade upplagan är från 2018 och då tappade tidningarna bara ett par procent av prenumerationerna.

- Det är jättelite i jämförelse med landets medeltal, påpekar Marina Holmberg som är chefredaktör vid Västra Nyland.

Var tionde prenumerant slutade betala

Det var en hel del läsare som var kritiska då det blev klart att utgivningsdagarna för de båda lokaltidningarna skärs ner.

En del hotade säga upp sina prenumerationer medan andra förutspådde att läsarna kommer överge lokaltidningen när den uppenbarar sig vid morgonkaffet bara två dagar i veckan.

Och visst minskade antalet prenumeranter efter förändringen. Minskningen var ungefär tio procent för både Östnyland och Västra Nyland.

Men det är oklart om det var just förändringen i utgivningsdagar som var orsaken. I samma veva slutade nämligen distributören Posten att dela ut tidningen på morgonen på vissa områden och det kan också ha påverkat prenumeranterna.

Hand som scrollar på pekplatta där Västra Nyland syns på skärmen.
De båda tidningarna började ta betalt för sina artiklar på webben för ett drygt år sedan. Hand som scrollar på pekplatta där Västra Nyland syns på skärmen. Bild: Nicole Hjelt / Yle Västra Nyland (tidning),digitalisering,tidningar,händerna,digital tidning

Det fanns också personer som trodde att annonsförsäljningen skulle påverkas negativt av nedskärningen i antalet utgivningsdagar. Med facit på hand visade det sig att misstankarna inte blev verklighet.

Både Västra Nyland och Östnyland har sålt i princip lika mycket annonser nu som före förändringen.

- Där ser man ju betydelsen av att det finns en lokaltidning som kan komma ut med den här informationen. Vi är livsviktiga för det lokala näringslivet, kommenterar Östnylands chefredaktör Helén Kurri.

2019: Östnyland gjorde litet minus - Västra Nyland gick på plus

Östnyland gjorde en liten förlust i fjol, men den var mindre än året innan, berättar Helén Kurri som också lyfter fram positiva saker från fjolårets resultat.

- Glädjande nog steg omsättningen, på prenumerationssidan med sju procent.

Också Västra Nyland ser tillväxt på vissa områden och enligt chefredaktören Marina Holmberg torde resultatet för 2019 landa på plus.

Satsar på nya digitala prenumeranter

Merparten av lokaltidningarnas prenumeranter betalar för en papperstidning. Att behålla dem är en utmaning som tidningarna delar med andra medier runt om i världen, konstaterar Helén Kurri.

Båda redaktionerna fokuserar ändå på att få nya prenumeranter, framförallt digitala sådana.

Både Östnyland och Västra Nyland ser en ökning i antalet digitala prenumerationer, även om den ännu är rätt så moderat.

- Kurvan går uppåt hela tiden, den kunde bara gå lite snabbare uppåt, säger Helén Kurri på Östnyland.

Förändringen i antalet utgivningsdagar var ett resultat av samarbetsförhandlingarna inom KSF Media, dit båda tidningarna hör. Cirka 20 journalister som jobbade för koncernens tidningar fick sparken.

Chefredaktörerna Marina Holmberg och Helén Kurri berättade om tidningarnas nuvarande situation i Förmiddagen i Nyland.

I ljudklippet nedan kan du höra dem berätta om vad tidningarna satsar på, om det är möjligt att öka antalet utgivningsdagar till tre såsom Loviisan Sanomat och hur länge de tror att Östnyland och Västra Nyland kan utkomma som papperstidningar.

Under samma sändning fick lyssnarna ringa in och berätta vad lokaltidningen betyder för dem. Gäst i studion var journalisten Olle Spring.

Artikeln korrigerades 24.2 klockan 10. Det var 20 journalister som fick gå efter samarbetsförhandlingarna 2016 och inte 50 som det tidigare stod. Nedskärningarna handlade om 50 årsverken, 20 av dem var journalister.