Hoppa till huvudinnehåll

"Det var fyra råttor, mitt på ljusa dagen" - Kalle hittade en obehaglig överraskning på sin bakgård i Kyrkslätt

Carl-Erik "Kalle" Rusk pekar på sin bakgård.
Här på Kalle Rusks lilla, inhängnade bakgård levde råttorna loppan. Carl-Erik "Kalle" Rusk pekar på sin bakgård. Bild: Yle / Hanna Othman porträtt,carl-erik rusk

Huvudstadsregionen tampas med extra mycket råttor den här vintern på grund av det milda vädret.

Det ökade råttantalet är något som pensionären Kalle Rusk i Masaby i Kyrkslätt har egna erfarenheter av från sin bakgård.

- Jag satt vid mitt köksfönster och läste tidningen och drack kaffe. Plötsligt såg jag rörelse på bakgården, vilket inte är helt ovanligt eftersom vi har ekorrar här.

Den här gången var det inte ekorren som var på besök.

- Det var en råtta, mitt på ljusa dagen! Och så såg jag en till, och en till - fyra råttor fo omkring på min gård. Jag blev helt paff, omtumlad, chockad, berättar Rusk.

Han gick ut på gården och då sprang råttorna iväg.

Han säger att han tidigare sett någon enstaka råtta springa mellan radhusen som ligger i klungor i södra Masaby, men tycker att det är uppseendeväckande att de nu var så många och att de rörde sig mitt på dagen.

- Då först märkte jag att de grävt tunnlar på min gård. Det hade jag missat eftersom jag inte rört mig på gården under den här tragiska vintern.

Husbolagets disponent tog Rusks observation på allvar och kontaktade genast skadedjursbekämpare.

En tom lekplats p Hullusvägen 5 i Kyrkslätt.
Gården som råttorna sprang omkring på gränsade till barnens lekplats. En tom lekplats p Hullusvägen 5 i Kyrkslätt. Bild: Yle / Hanna Othman Kyrkslätt,lekparker,radhus,Hullusvägen 5

Mera jobb för skadedjursbekämparna

Daniel Holopainen jobbar som skadedjursbekämpare i Kyrkslätt och bekräftar den ökade råttstammen.

- Jo vi har haft mycket mera jobb. Det här är min första vinter i branschen men jag har talat med mina kollegor som sagt att det nog varit mycket mera jobb med råttor och möss under den här hösten och vintern i jämförelse med tidigare år.

Holopainen säger att orsaken till det ökande antalet möss och råttor är att det inte finns någon snö utan i stället mycket mat som dessutom är lätt att hitta. Invånarna matar fåglar och maten som faller av fågelborden är som en magnet för råttorna.

- Så långt jag vet är det endast på vissa områden problem men vi vet ju inte allt så det är svårt att säga exakt, säger Daniel Holopainen och tippar också att råttorna kommer att fortsätta må bra under våren.

Försök hålla det städat och rent - det underlättar redan mycket

Råttorna trivs där dom har mat och skydd, dom två ihop slår ett bra recept till råttor. Mycket växtlighet eller annat skydd som terrasser, byggnader, gamla överlämnade hus och andra ställen där människorna inte rör sig mycket är ställen dit råttorna söker sig.

Att mata fåglar eller ha bärbuskar varifrån en hel del bär faller i marken är också en bidragande faktor.

- Det skulle minska vårt arbete om man sköter om gårdar och annat lite mer effektivt. Att man plockar bort äpple som fallit på marken, klipper gräsmattan ännu innan snön kommer eller gräset inte växer så långt och klipper buskar och träd på gården och ser att de inte finns några skydd på gården där råttorna skulle trivas, säger Holopainen.

Försök hålla det städat och rent - det underlättar redan mycket.

Kyrkslätt kommun menar att situationen inte är värre än den varit tidigare. Kommunens miljöenhet har inte fått in fler anmälningar om råttor än normalt under vintermånaderna.

Carl-Erik "Kalle" Rusk står på sin bakgård.
Då Kalle Rusk försökte köpa råttfällor fick han höra att de är slut i många affärer. Carl-Erik "Kalle" Rusk står på sin bakgård. Bild: Yle / Hanna Othman porträtt,carl-erik rusk

Kalle Rusk kopplar den ökade råttstammen till de varmare vintrarna.

- Det är helt klart att det är klimatuppvärmningen som ligger bakom. Trots att det är ett makroproblem som berör hela jordklotet så avspeglas det på mikronivå för mig i Masaby som råttor på bakgården, säger Rusk.

Masaby, Kyrkslätt

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen