Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt lågt valdeltagande i Iran – ayatolla Khamenei skyller på "propaganda" om coronaviruset

Irans ledare Khamenei talar inför publik.
Khamenei skyller på propaganda, men enligt statliga medier uttryckte han också sin uppskattning för folket för att de röstade. Irans ledare Khamenei talar inför publik. Bild: SUPREME LEADER OFFICE/HANDOUT/EPA Iran,Ali Khamenei

Endast drygt 42 procent av de röstberättigade tog sig till valurnorna i fredagens parlamentsval. Enligt inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli är det ett "acceptabelt" resultat, men högsta ledaren ayatolla Khamenei skyller på fienders "propaganda" om coronaviruset i Iran.

Valdeltagandet på 42,57 procent var det lägsta sedan revolutionen 1979, och i huvudstaden Teheran var det så lågt som kring 25 procent. Valdeltagandet i parlamentsvalet år 2016 låg på 62 procent, medan 66 procent röstade år 2012.

Det låga valdeltagandet var ändå rätt väntat, eftersom många väntades bojkotta valet.

Missnöjet mot makthavarna har vuxit de senaste månaderna, och säkerhetsstyrkor har kväst demonstrationer med hård hand.

Läget har blivit alltmer spänt mellan Iran och USA och Iran lider under ekonomiska sanktioner, något som framför allt befolkningen känner av. Fredagens parlamentsval har därför även setts som något av en folkomröstning om makthavarnas popularitet.

Hård sållning av kandidater

Trots det låga valdeltagandet skördade de konservativa, trogna ayatolla Khamenei, framgångar i valet. I Teheran vann konservativa kandidater alla 30 platser.

Makthavarna hade ändå sållat bort sällsynt många oppositionella kandidater på förhand. Väktarrådet, som godkänner kandidater, uteslöt nästan 7 000 moderata och reformistiska kandidater av totalt drygt 14 000 som ville ställa upp.

En kvinna lägger sin röst i en blå valurna.
En kvinna röstar på valdagen den 21 februari i Teheran. En kvinna lägger sin röst i en blå valurna. Bild: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA Iran

Makthavarna befarade ett lägre valdeltagande, och på valdagen försökte ayatolla Khamenei få fart på väljarna genom att kalla röstandet en "religiös plikt". Då det låga valdeltagandet på söndag var ett faktum skyllde Khamenei på "negativ propaganda" om det nya coronaviruset i Iran.

– Denna negativa propaganda om viruset började för ett par månader sedan och blev allt starkare närmare valet. Deras (Irans fiender, red. anm.) medier försummade inte minsta lilla chans att motarbeta väljarnas röstningsiver, skrev Khamenei på sin hemsida.

Grannländerna stänger gränserna på grund av coronaviruset

Faktum är ändå att Iran har det största antalet dödsfall utanför Kina på grund av Covid-19. Tidigare i veckan uppdagades de första smittofallen, och för närvarande bär 43 människor på viruset. Åtta personer har avlidit.

På söndag meddelade grannländerna Turkiet, Pakistan och Afghanistan att de stänger sina gränser mot Iran för att undvika att viruset sprider sig till deras länder. Också Armenien meddelade i dag att gränsen mot Iran stängs för två veckor.

Både Pakistan och Afghanistan har långa landgränser mot Iran. Respektive länder har inte full kontroll över gränserna, och de används ofta av smugglare och människosmugglare.

Dessutom har flera miljoner flyktingar och arbetssökande migrerat från Afghanistan till Iran, och somliga har flyttat tillbaka efter att Irans ekonomi lidit bakslag under sanktioner.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes