Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Delad första plats i Iowa, vinst i New Hampshire och storseger i Nevada – nu har Bernie Sanders nomineringen inom räckhåll

En kommentarsbild med Bernie Sanders och en liten kommentarsbild på Ville Hupa.
Om ingen av de övriga kandidaterna drar sig ur leken innan supertisdagen, kan Sanders väg till nomineringen vara öppen, menar Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa. En kommentarsbild med Bernie Sanders och en liten kommentarsbild på Ville Hupa. Bild: Lehtikuva/AFP Kommentar,ville hupa

För fyra år sedan förlorade Bernie Sanders demokraternas primärval mot Hillary Clinton delvis på grund Clintons överlägsenhet bland färgade väljare.

Fyra år senare har Sanders gjort sin hemläxa.

Inför årets valrörelse anställde man fler färgade kampanjarbetare. Samtidigt vässades det politiska budskapet för att tilltala en etniskt allt mer splittrad väljarkår bättre.

I kampanjtalen har Sanders gång på gång upprepat hur han själv är son till en far som invandrade till USA från Polen, vilket fått honom att sympatisera med dagens invandrare och minoriteter i USA.

Av lördagens övertygande seger i Nevada att tolka har satsningarna burit frukt.

Strax under hälften av Nevadas invånare är vita, medan 29 procent är latinos och 10 procent svarta.

Efter delad första plats i Iowa samt seger i New Hampshire - två delstater med en nästan helvit väljarkår - lyckas Sanders nu alltså vinna i en delstat med en betydligt mer diversifierad demografi.

Det kan båda gott inför supertisdagen om en dryg vecka, då fjorton delstater har primärval. Bland dem finns Texas och Kalifornien, där förhandsröstningen redan inletts. Två etniskt brokiga delstater, där vinnaren kammar hem 228 respektive 415 delegater.

Mätningar just nu har Sanders som favorit i båda två.

Innan supertisdagen riktas blickarna mot South Carolina. Valet där innebär ett ödesval åtminstone för den tidigare vicepresidenten Joe Biden som satsat hela sin kampanj på att vinna i delstaten.

När övriga kandidater för några veckor sedan avslutade sina kampanjer i New Hampshire och gjorde sig klara för valkvällen hade Biden redan åkt söderut - inte till Nevada utan till South Carolina.

Mittenrösterna splittras – Sanders gynnas

Mycket av Sanders framgång så här långt kan tillskrivas en välorganiserad gräsrotskampanj som backas upp av hyperlojala anhängare.

Grunden byggdes upp redan inför det förra presidentvalet.

Sanders gynnas också av att mittendemokraternas röster fortsätter att splittras på flera kandidater. Såväl Pete Buttigieg, Joe Biden som Amy Klobuchar - och med viss reservation också Elizabeth Warren - kämpar alla delvis om samma mittenväljare.

Det gör också affärsmogulen Mike Bloomberg. Den tidigare New York-borgmästaren gjorde en föga imponerande tv-debattdebut i onsdags men har en obegränsad kampanjkassa att tillgå.

Om ingen av de övriga kandidaterna drar sig ur leken innan supertisdagen, kan Sanders väg till nomineringen vara öppen.

Men ännu lönar det sig att avvakta i åtminstone några veckor till.

En eventuell Sanderskandidatur skulle med säkerhet också sända chockvågor genom delar av partiet.

Det är ingen hemlighet att Sanders framfart redan nu orsakat skrämselhicka bland många inom partieliten.

– Bernie Sanders talar om att släppa brottslingar fria och låta terrorister rösta från fängelser. Med sådant snack vinner man inte i nationella val, sade demokratstrategen och partiveteranen James Carville nyligen i en intervju.

Carville och hans gelikar är rädda för att Sanders vänsterbudskap är alltför radikalt för att räcka till seger i en eventuell duell mot Donald Trump i november.

Sanders och hans anhängare är numera vana vid att mötas av misstro från partieliten.

De anser sig ha skapat något som vi än så länge bara sett början av.

En politisk gräsrotsrörelse som fortsätter att växa, engagera och vinna över nya väljare.

Och som bär hela vägen till Vita huset i november.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes