Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket i Egentliga Finland har varit sysselsatt under natten - över 200 uppdrag det senaste dygnet kopplat till det stormiga vädret

Åbo hamn.
En del vatten fanns ännu kvar på parkeringen utanför terminalerna vid Åbo hamn under söndag morgon. Åbo hamn. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo

Egentliga Finlands räddningsverk har haft över 200 uppdrag kopplat till stormen det senaste dygnet. Situationen har ändå varit under kontroll och större olyckor har kunnat undvikas.

Enligt jourhavande brandmästare Olli Suominen har uppdragen främst handlat om omkullfallna träd och mindre översvämningar på grund av det höga havsvattenståndet.

- Inga större personskador har förekommit, säger Suominen.

Sammanlagt har över 200 uppdrag sysselsatt räddningsverket runt om i Egentliga Finland det senaste dygnet. Uppdragen har fortsatt också under söndag morgon.

- Det finns en del omkullfallna träd på vägarna som människor nu upptäcker då de ska ta sig någonstans på morgonen. Det handlar om vägar med mindre trafik. Uppdragen på större vägar skötte vi under natten, säger Suominen.

Under söndagsmorgonen har räddningsverket också fått hjälpa en del hushåll som fått vatten i källaren.

- Vi har hjälpt till att tömma några källare på vatten nu under morgonen. De flesta har lyckats tömma en del men så har pumpen gått sönder och då har vi fått rycka in.

Uppdragen har varit hanterbara

Enligt Suominen har stormen här i regionen slagit till värst kring Åbo och norrut mot Nystad. Men uppdrag har förekommit i hela regionen.

Trots det stora antalet uppdrag, säger Suominen att det varit på en hanterbar nivå för räddningspersonalen.

- Uppdragen har kommit i en så pass jämn takt så vi har klarat natten bra. Räddningsverket har jobbat flitigt den här natten. Personalen har fixat det här bra.

Det hårda vädret har även orsakat omfattande strömavbrott i regionen. Tidvis har hundratals hushåll varit utan ström. Under söndag förmiddag är fortfarande drygt 200 hushåll i sydvästra Finland utan el, bland annat i Pargas och Nådendal.

En del vägavsnitt har också varit stängda för trafik under lördag kväll och natten till söndag på grund av vatten på vägarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland