Hoppa till huvudinnehåll

Samma gamla visa för Kaisa Mäkäräinen – vill inte spekulera om sin framtid efter sämsta världsmästerskapet på över ett decennium: "Inget som jag beslutar i dag"

Kaisa Mäkäräinen rättar till sitt vapen.
Kaisa Mäkäräinen slutade på 14:e plats i masstarten. Kaisa Mäkäräinen rättar till sitt vapen. Bild: imago images / CEPix / All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen kammade noll i Anterselva. Inte heller i den avslutande masstarten kunde hon hålla ihop skyttet och slutade på 14:e plats. Det gör att mästerskapet blev ett av Mäkäräinens sämsta i karriären.

Kaisa Mäkäräinens VM har varit en stor missräkning. Hon kom snett in i mästerskapet och har sedan inte klarat av att studsa tillbaka och prestera på den absolut högsta nivån.

Efter tre tävlingar med resultat utanför de 20 bästa var dagens masstart sista chansen för Mäkäräinen att rädda sitt VM. Tre gånger tidigare har hon tagit medalj på VM:s sista dag men inte den här gången.

Mäkäräinen gjorde sin bästa insats i Anterselva men 14:e platsen är ändå blygsam. Med en 40:e plats i sprinten, 22:a platsen i jaktstarten och 21:a platsen i distanstävlingen blev det Mäkäräinens sämsta mästerskap på över ett decennium.

Endast VM-debuten 2005 och världsmästerskapet i Östersund 2008 har slutat i en sämre resultatrad för Mäkäräinen.

Bommade tre skott i sista stående

Mäkäräinen tappade kontakten med täten efter en bom i liggande och ytterligare en straffrunda i stående. Men efter ett ursinnigt tredje varv tog hon in massor med tid inför det sista skyttet.

Finländskan fick också en gratischans att komma in i medaljkampen då täten bommade men när det gällde som mest klarade hon inte av att hålla huvudet kallt. Mäkäräinen bommade tre skott i sista stående och tävlingen var körd.

– Kaisa kämpade bra i den här tävlingen, och som alla såg så fanns det stora möjligheter men skyttevallen här visade sin grymhet. Tyvärr fick vi inget medaljjubel och nivån i världseliten är sådan att man kan inte bomma i det sista skyttet, säger Finlands chefstränare Jonne Kähkönen till Yle.

Damernas VM fick en häftig avslutning då Marte Olsbu Röiseland och Dorothea Wierer gjorde upp om guldet. Norskan var starkast i det sista motlutet in mot stadion och avgjorde guldkampen.

För svenskan Hanna Öberg har VM inte varit lika framgångsrikt som under de senaste åren men i masstarten lyckades hon knipa en medalj. Hon knäckte Monika Hojnisz-Starega på det sista varvet och tog hand om bronset.

Ville inte spekulera om framtiden

Mäkäräinen ville inte fundera på framtiden efter att mästerskapet var avslutat. Finländaren vägrade att ta ställning till om detta var hennes sista VM.

– Det är inget som jag beslutar i dag. Nu tänker jag ännu på dagens tävling och det återstår ännu tre veckor av världscupen. Sedan kan man fundera på framtiden.

– Jag vill inte komma ut med något större beslut mitt i säsongen, förklarade Mäkäräinen.

Enligt 37-åringen var den förra träningssommaren en av de bästa hon haft, särskilt med tanke på fysiken. Även skyttet ska ha fungerat på sommaren.

– När man gör förändringar i skyttet eller i skidåkningen så måste man träna tillräckligt för att vänja sig med ändringarna.

– Nu är det förstås lätt att säga att alla ändringar inte varit lyckade. Jag vill hela tiden utvecklas och göra saker bättre. Därför är jag också redo för att ändra på saker.

Resultat, masstart:

1. Marte Olsbu Röiseland NOR 39.14,0 (2)
2. Dorothea Wierer ITA +20,7 (3)
3. Hanna Öberg SWE +26,1 (3)
4. Monika Hojnisz-Starega POL +29,1 (2)
5. Julia Simon FRA +45,1 (2)
6. Jevgenija Jurlova-Precht RUS +52,0 (2)
---------------------
14. Kaisa Mäkäräinen FIN +1.33,7 (5)

Artikeln uppdaterad med Mäkäräinens kommentarer klockan 15.34.

Läs också