Hoppa till huvudinnehåll

Den våta vintern kan bli ett problem för husägare: "Det är bara att hoppas på det bästa och granska att husets dräneringar är i skick"

Bil kör i enorm vattenpöl, slangar pumpar ut vatten ur höghuskällare
Så här såg det ut på Ågatan i Borgå under det senaste högvattnet. Bil kör i enorm vattenpöl, slangar pumpar ut vatten ur höghuskällare Bild: Mikael Crawford Borgå,översvämningar,Borgå å,högt havsvattenstånd

Källaröversvämningar eller tak- och fönsterläckage är inte ovanliga då det kommer rikliga mängder med regn, speciellt om också vinden är hård.

Erik Engberg jobbar som karterare av fuktskador på ES Kuivaus i Borgå och han säger att mängden jobb inte ökat den här vintern, men att man märker att de skador som uppkommer på grund av regn blivit lite fler.

- Det har varit källaröversvämningar där husets dräneringar inte fungerat och så har det varit ganska mycket tak- och fönsterläckage på grund av att det kommit vatten i vågrät riktning, berättar Engberg.

En regnig gata i Borgå gamla stad.
Var skulle du hellre vara: hemma under en filt eller ute i regnet? En regnig gata i Borgå gamla stad. Bild: Yle / Fredrika Lindholm regn,Borgå,vinter

Engberg säger att husen är byggda för att klara av stora mängder regn, men att de fel som finns kommer lättare fram nu då vädret varit extremt under en längre tid.

- Nu efter förra veckoslutets storm så hade vi fem eller sex takläckage på måndagen som vi sedan fick kartera och torka, berättar Engberg.

Hur hinner ni med allting om det är flera liknande uppdrag på en och samma gång?

- Nå det är bara att sätta fart på, inte är det något annat, skrattar Engberg.

Två män står och fiskar i regnet vid Borgå å.
Alla är inte rädda för lite vatten. Två män står och fiskar i regnet vid Borgå å. Bild: Yle / Fredrika Lindholm regn,Borgå,vinter

Men vad kan man göra om det utlovas storm och man vet att ens källare ligger i riskzonen för att ta in vatten?

- Då är det bara att hoppas på det bästa och granska att husets dräneringar är i skick, berättar Engberg.

Vanligt regn är inget problem

Mika-Rainer Gustavson är enhetschef på Realia Isännöinti och han säger att förra veckoslutets hårda storm också skapat en del problem för husbolag på olika ställen i östra Nyland.

- I fyra olika husbolag som vi är disponenter för kom det in vatten vid fönstren eller mellantaket, berättar han.

Vädret är regningt och några människor går på en gata i Borgå gamla stad.
Vinterns trendaccessoar: paraplyet. Vädret är regningt och några människor går på en gata i Borgå gamla stad. Bild: Yle / Fredrika Lindholm regn,Borgå,vinter

Trots det poängterar Gustavson att det inte är regnet i sig som är problemet då det kommer in vatten i byggnader.

- Vanligt regn är inga problem. Det är då regnet kommer horisontellt på grund av hård vind som det börjar bli en belastning för husen, berättar Gustavson.