Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa har en plan för översvämningar - Skeppsbron det mest utsatta området

Stranden vid gräsmattan vid Skeppsbron i Lovisa. Gräsmattan är grön och vattnet är högre än vanligt.
Arkivbild från den 18 februari. Vattnet hade under natten nått 124 cm över det normala. Stranden vid gräsmattan vid Skeppsbron i Lovisa. Gräsmattan är grön och vattnet är högre än vanligt. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Lovisa,översvämning

Lovisa är i riskzonen för översvämningar. Strandvägens vall skyddar mot högt vatten, men vid Skeppsbron måste staden bygga tillfälliga vallar om vattennivån blir mer än 140 centimeter över det normala.

I februari har vattenståndet flera gånger varit mer än en meter högre än vanligt.

Lördagens storm (22.2) ledde inte till några skador på stadens infrastruktur. Gamla Valkomvägen måste stängas av, men kunde öppnas igen på söndag.

Infrastrukturchef Markus Lindroos har fått hålla ett öga på vattenståndet den här vintern.

- När vi får veta att att det börjar stiga enligt väderleksprognosen så följer vi med noggrannare. Vissa grejer måste göras om det stiger ännu mer, men då ska vattenståndet vara 140 centimeter över det normala, säger Markus Lindroos.

På bilden syns två bryggor vid Skeppsbron i Lovisa. Vattenståndet är högre än vanligt och det går inte att ta sig torrskodd över till bryggan närmast fotografen.
Högt vatten den 18 februari. Natten före hade vattnet nått 124 centimeter i Lovisa. På bilden syns två bryggor vid Skeppsbron i Lovisa. Vattenståndet är högre än vanligt och det går inte att ta sig torrskodd över till bryggan närmast fotografen. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Lovisa,brygga

Det mest sårbara stället vid högt vatten är Skeppsbron. Där måste staden bygga tillfälliga vallar om vattnet når 140 cm över det normala.

- Vi måste sedan köra jordmassor dit för att hålla vattnet borta.

Strandvägen är också sårbar för översvämningar, men där finns en vall som är över två meter hög.

Markus Lindroos infrastrukturche lovisa i skidspåret
För ett år sedan kunde Markus Lindroos visa upp skidspåren i Lovisa. Den här vintern har det varit dåligt med snö. Arkivbild. Markus Lindroos infrastrukturche lovisa i skidspåret Bild: Yle/Helena von Alfthan Fatbike,skidspår,skidning,cykling,terrängcykling,vintersport,markus lindroos

Lovisa planlägger ett nytt bostadsområde vid Lovisavikens strand. Det ska ordnas bostadsmässa 2023 och det nya bostadsområdet ska heta Drottningstranden.

Översvämningsrisken har varit på tapeten när staden planerat det nya området.

- Den delen där småhusen kommer är på ett högt ställe, där är inte någon risk över huvud taget. Norra delen, där det ska byggas radhus, är lägre men där är bygghöjden i planen så hög och gatorna blir också högre så risken ska minimeras, säger Markus Lindroos.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland