Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flygtrafiken på Kanarieöarna fortsätter efter sandstorm, Finland klarar inte av att återvinna sin plast, varmare klimat kommer att gå hårt åt byggnaderna i vårt land

Färgad plast, skräp i en hög.
Finländarna har blivit bättre på att samla in plast, vilket gör att återvinningsbranschen inte hänger med. Färgad plast, skräp i en hög. Bild: Mostphotos plast,skräp

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Efter gårdagens flygstopp återgår trafiken från flygplatserna på Kanarieöarna återgår mot det normala. I går lamslogs trafiken på semesteröarna av sandstormar, men nu meddelar den spanska luftfartsmyndigheten Aena att alla flygplatser förutom Reina Sofia har öppnats. Aena uppmanar alla passagerare att kontrollera sina avgångar direkt från flygbolaget.

I Storbritannien inleds i dag domstolsbehandlingen gällande USA:s krav att britterna utlämnar Wikileaksgrundaren Julian Assange. USA åtalar Assange för spionage och han hotas av upp till 175 års fängelse. Det amerikanska åtalet gäller de hundratusentals hemligstämplade militärdokument som Wikileaks offentliggjorde 2010.

I Tyskland har det varit delstatsval i Hamburg. Valet intresserar omvärlden med tanke på hur det går för maktpartiet CDU - alltså Angela Merkels parti - och svaret är: dåligt, CDU är delstatsvalets stora förlorare. I stället är det Tysklands gröna parti som har tagit hem en ny valseger.

Plastinsamlingen i Finland har under det senaste året blivit till en stor succé. Men det här har emellertid lett till att man inte kan ta hand om all plast som sorteras. Kapaciteten hos Fortum, som separerar återvinningsbar plast och återvinner den, är för liten, vilket leder till att plasten måste skickas utomlands för att återvinnas.

En ny studie visar att framtidens fuktigare och varmare klimat kommer att gå hårt åt byggnaderna i Finland. Meteorologiska institutets prognoser visar att vi får vänta oss liknande vintrar som den vi upplevt i år, det vill säga blötare, varmare och blåsigare. Det här är äldre byggnader inte anpassade för, konstaterar en ledande byggnadsinspektör vid Pargas stad.

Dagens väder

Kallare luft strömmar norrifrån till Finland. Det förekommer snöfall närmast i landets norra del.

Dagstemperaturen är mest mellan -1 och +3, i landets norra del ner till -5 grader.

Till lands blåser friska och måttliga vindar omkring väst, som på dagen kan vara byiga.

Till havs varnas för hårda vindar; på Norra Östersjöns östra del och Bottniska viken nordvästlig vind, 17 meter per sekund, och i Finska viken, Norra Östersjöns västra del, Ålands hav och Skärgårdshavet västlig till nordvästlig vind, 15 meter per sekund.

Havsvattenståndet på södra Bottenviken är högt och förväntas stiga i västra Finska viken från och med eftermiddagen.