Hoppa till huvudinnehåll

Reserverade parkeringsplatser som står tomma utanför gamla Sockengården förargar Nickbybor: “Servicen runt omkring borde vara lättillgänglig”

En kvinna vid en skylt.
Mellan klockan 8–16 står nästan alla reserverade parkeringsplatser utanför gamla Sockengården tomma. De skulle till exempel bibliotekskunder kunna ha nytta av, säger Rosita Gustafsson-Nyman. En kvinna vid en skylt. Bild: Yle/Hedvig Sandell parkeringsplatser,rosita gustafsson-nyman

Ända sedan Sockengårdens personal flyttade till nya lokaler i slutet av januari har flera parkeringsplatser mellan gamla Sockengården och Sibbo huvudbibliotek stått tomma.

Det här upprör invånare i Nickby, eftersom det annars också råder brist på parkeringsplatser i bycentrum.

20 reserverade platser står tomma när Yle Östnyland besöker parkeringsområdet på måndag kring lunchtid. Så gott som alla oreserverade platser är däremot fulla.

– Sedan Sockengården flyttade har det sett ut ungefär som idag, det vill säga en massa tomma platser som ingen vågar parkera på eftersom det står att de är reserverade, säger Nickbybon Rosita Gustafsson-Nyman.

Speciellt förargande är det här eftersom parkeringen finns utanför biblioteket. Många bibliotekskunder skulle ha nytta av de tomma platserna, enligt Gustafsson-Nyman.

– Biblioteket ordnar många kulturevenemang. Här ordnas en pop-up bio en gång i månaden och konserter.

Tomma parkeringsplatser utanför gamla Sockengården.
Så här tomma gapar de reserverade platserna utanför gamla Sockengården, medan alla andra parkeringsrutor är upptagna. Tomma parkeringsplatser utanför gamla Sockengården. Bild: Yle/Hedvig Sandell parkeringsplatser,sockengården i sibbo

Snabbare åtgärder efterlyses

Något behöver göras åt det här, konstaterar Gustafsson-Nyman.

– Biblioteket och annan service vi har här runt omkring borde vara lättillgänglig, det borde vara lätt att komma hit.

Skyltningen borde ha ändrats direkt efter att Sockengården flyttade, anser Gustafsson-Nyman.

– För kommunen har ju vetat om när de kommer att flytta.

Huvudingången till en del av Sibbo kommungård utifrån i Livals gamla lokaliteter
Den 27 januari flyttade kommunens personal till Livals före detta kompetenscenter. Huvudingången till en del av Sibbo kommungård utifrån i Livals gamla lokaliteter Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,Klockarbackavägen 2

Inte bara Sockengårdens personal som använder platserna

I det här fallet är det ändå inte så enkelt som att bara ändra skyltarna.

Enligt lokalitetsförvaltningens kundbetjäningschef, Henna Martikainen, håller kommunen som bäst på att utreda vad den ska göra med de tomma parkeringsplatserna.

Parkeringsområdet, förklarar hon, består egentligen av två delar: det som finns mellan gamla Sockengården och biblioteket samt det som finns mellan Aravahuset och Nickby daghem.

– Kommunens parkeringsplatser på de här två områdena är också avsedda för anställda på de andra närliggande kommunala arbetsplatserna, säger Martikainen.

Det har länge rått brist på de här parkeringsplatserna, fortsätter hon, och det första steget var att dela ut lediga platser till de kommunalt anställda som behövde dem.

Det här börjar nu vara så gott som klart, enligt Martikainen.

– Det betyder att delen mellan Aravahuset och Nickby daghem är full.

Tomma parkeringsplatser utanför Sockengården.
Sex av de sammanlagt 20 reserverade platserna som var tomma på måndag kring lunchtid. Tomma parkeringsplatser utanför Sockengården. Bild: Yle/Hedvig Sandell parkeringsplatser,sockengården i sibbo

Klarnar i april

Vad som händer med parkeringsplatsen mellan gamla Sockengården och biblioteket är fortfarande oklart.

– En av raderna där är redan nu ämnad för bibliotekets kunder. Enligt preliminära förhandlingar kommer en annan rad troligtvis reserveras för kommunalt anställda.

Frågan är bara vad som kommer hända med de två återstående raderna.

– Kommunledningen kommer få ta del av ett förslag om vad som ska hända med de platserna. De fattar sedan beslut om det, troligtvis i april.