Hoppa till huvudinnehåll

Två saker måste ändras när finska dejtingserien "Klikkaa mua" blev "Dejta" i Sverige

När Ella av misstag klampar in med barnen till deras pappa en dag för tidigt så får hon träffa hans nya brud. Som är ung, söt, frisk och fräsch och pigg och glad.

Och betydligt yngre än Ella.
"Damn!".

Här i Finland är vi inte så ofta föregångare på tv-sidan. Vanligtvis gör man en serie i något annat land och sedan några (eller många) år senare gör man en finsk version.

Som till exempel The Office-Kontoret-Konttori. Eller Expedition Robinson/Survivor/Suomen Selviytyjät.

Karaktärerna Anna och David ler mot Ella i dramaserien Dejta.
Ella tillsammans med sitt ex och hans nya flickvän. Karaktärerna Anna och David ler mot Ella i dramaserien Dejta. Bild: Johan Bergmark / SVT Yle TV2,Yle Fem,Maria Sundbom,Dejta,Christopher Wollter,Emelie Gerbers

Men serien Dejta på Yle Fem och Arenan var faktiskt ursprungligen Johanna Vuoksenmaas finska serie som gick på MTV3-kanalen under namnet "Klikkaa mua" 2011-2014.

Producenterna för Klikkaa mua pitchade och sålde konceptet till Sverige där remake-rättigheten köptes upp och manusskribenten Sara Kadefors fick i uppdrag att försvenska den finska serien.

Författaren Sara Kadefors poserar på farstutrappa till liten trästuga.
Manusförfattaren och författaren Sara Kadefors har sysslat med mycket och det var en ny utmaning att ta sig an Klikkaa mua för en svensk publik. Författaren Sara Kadefors poserar på farstutrappa till liten trästuga. Bild: Ulrica Zwenger Sara Kadefors

- Jag frågade först om det är meningen att jag ska översätta serien men min producent svarade att det är meningen att skriva en egen version av den fast man utgår från den här idén, berättar Kadefors.

- Varje avsnitt börjar med en presentation av en man, det är det som är grunden. Sen har jag fått förhålla mig fritt till det, förklarar hon.

Så hon har fått ganska fria händer att utforma Ella och hennes dejtande med olika män.

De finska männen var för macho

De tre första finska avsnittens manus fick hon översatta från finskan.

- Jag kände att det här kan jag verkligen göra nånting av, säger Kadefors.

Det krävdes dock vissa förändringar för att fungera i en rikssvensk miljö idag.

- Allt har förändrats sedan 2011. Vi utvecklas ju hela tiden och inte bara tekniken, utan hur man jobbar med de här dejtingplattformarna idag. Så det måste moderniseras och uppdateras, berättar hon.

Ella med sin första dejt, Karl, i serien Dejta.
Ella med sin första dejt, Karl. Ella med sin första dejt, Karl, i serien Dejta. Bild: Mikael Cremle / SVT Dejta,Yle TV2,Yle Fem,Maria Sundbom,Richard Ulfsäter,avsnitt 1

2011 svajpade man inte på telefonen utan det var en sajt på datorn man använde.

- I den här serien så börjar hon också med datorn. Men hon är inte riktigt up to date den här kvinnan. Hon har inte hållit på med dejtande förut. Så hon börjar med en sajt på datorn för det känns seriöst och går sedan småningom vidare till Tinder, berättar Sara Kadefors om Ellas dejtande.

- Jag har väl låtit mig inspireras av nån av männen i finska versionen, men i de flesta fall har jag skapat egna män, berättar hon om Ellas kavaljerer.

- Den typen av män som skildrades där kanske är vanligare i Finland än i Sverige. De var mer macho-betonade. Det är klart att det finns machomän i Sverige också men kanske inte i lika hög grad, funderar hon.

- Det är inte lika mycket det där att kvinnan blir överlycklig när mannen kommer med blommor och hon känner sig sedd och sådana saker, säger Kadefors.

- Vissa sådana saker tog jag bort för jag ville modernisera det litet, säger hon.

Karaktären Ella i röd skjorta i en restaurang.
Ella berättar för sin vän att hon skapat en profil på en dejtingsida. Karaktären Ella i röd skjorta i en restaurang. Bild: Johan Bergmark / SVT Yle Fem,Yle TV2,Dejta,Maria Sundbom,avsnitt 1

Men tillbaka till Ella.

Att hennes dotter Siri släpper elaka gliringar om morsans utseende och möjligheter till ett kärleksliv hjälper inte precis situationen.

Och situationen - den är att Ella är en 43 år gammal trebarnsmamma (med två ex) vars kock plötsligt säger upp sig så Ella och hennes egen cateringfirma drunknar i jobb.

Karaktären Ella med sina tre barn i en soffa.
Ella tillsammans med sina tre barn, Noa, Siri & Hedvig. Karaktären Ella med sina tre barn i en soffa. Bild: Mikael Cremle / SVT Yle TV2,Yle Fem,Dejta,Maria Sundbom,Deitti

Det visar sig snart att ett av uppdragen på ett födelsedagskalas ska bli allt annat än en trevlig upplevelse. Vare sig för Ella eller det 40-åriga födelsedagsbarnet.

Det är väninnorna som gnäller över att det nu börjar bli så dags att börja använda de där förhatliga dejtingtjänsterna. Och helst inte nämna de tre barnen.

Tre väninnor i serien Dejta som ler mot varandra och kameran.
Ella tillsammans med vännerna Monica och Nilo. Tre väninnor i serien Dejta som ler mot varandra och kameran. Bild: SVT Yle Fem,Yle TV2,Dejta,Maria Sundbom,Klara Zimmergren,Bahareh Razekh
Sorgligt då dejtande bara är något som ingår i det vanliga livet, som att äta eller bajsa - Sara Kadefors

För Sara Kadefors egen del har Dejta fungerat som en bra ice breaker på mingelfester. Folk vill öppna upp sig för henne om sina egna erfarenheter.

- Verkligen! Jag har fått så mycket berättelser. Folk har verkligen ett behov av att berätta sina historier. Ganska ofta blir dejtandet påfrestande och mötena går inte alltid så jättebra, säger hon.

- Det är sorgligt när man märker att dejtandet har blivit slentrian för många. När de knappt ens vill träffa nån längre utan detta bara är något som ingår i det vanliga livet, som att äta eller bajsa. Nästan som om de tappat hoppet om att det går att bli kär, säger hon.

Lyssna på Vega söndags intervju med Sara Kadefors:

I rollerna: Maria Sundbom Lörelius, Bahareh Razekh Ahmadi, Klara Zimmergren m.fl.

Dejta kan ses på Yle Arenan måndagar kl. 06.00 med start den 24.2.2020. Det kommer ett nytt avsnitt i veckan.

På tv visas den åttadelade serien på Yle TV2 fr.o.m. 25.2 tisdagar kl. 22.00 samt på
Yle Fem lördagar kl. 18.30 fr.o.m. 29.2.