Hoppa till huvudinnehåll

En mandatperiod räckte för Enestam: "Det var inte ett svårt beslut"

Jan-Erik Enestam i brun tweed-kavaj utanför ett tegelhus.
Jan-Erik Enestam ser inte att han har förtroende nog för att fortsätta som SFP:s gruppordförande. Jan-Erik Enestam i brun tweed-kavaj utanför ett tegelhus. Bild: Amanda Vikman/Yle Jan-Erik Enestam

Omkullröstningen i Kimitoöns fullmäktigesal var droppen - förra valets röstmagnet Jan-Erik Enestam känner sig inte ha politikernas förtroende längre och kommer att stiga av den lokalpolitiska scenen.

- För mig var det inte ett svårt beslut. Om man märker att nu fungerar det inte så som det borde göra. Jag upplevde att jag inte hade tillräckligt förtroende för att fortsätta uppdraget som gruppordförande, säger Enestam.

Årets budget var en svår nöt att knäcka och godkändes först i februari i år efter flera bordläggningar. Också under det sista fullmäktigemötet blev det många inlägg i debatten och omröstningar.

Trots att kommunfullmäktige redan tidigare enhälligt hade godkänt ett anslag för en industriväg i Kimito, röstades satsningen ner under budgetförhandlingarna med motiveringen att spara pengar.

- Det var en välorkestrerad föreställning där så gott som alla omröstningar slutat 13-14 och där de övriga partierna röstade emot SFP. Det är naturligt att kommuner bidrar till att det finns infrastruktur för företagare, och industrivägen hade varit en viktig framtidssatsning, säger han.

Kimitoöns fullmäktigeklubba
Kimitoöns ordförandeklubba. Kimitoöns fullmäktigeklubba Bild: Yle/Monica Forssell fullmäktigeklubba

Enestam sitter kvar i Kimitoöns kommunfullmäktige mandatperioden till slut, men ger över posten som partiets gruppordförande. Han känner att han har gjort sitt på det lokalpolitiska planet och det blir ingen kandidatur i fler kommunalval för hans del.

- Det ska bli intressant att se hur grupperingarna förhåller sig till lösningen av sparprogrammet Balans-2020. Jag hoppas att det finns tillräckligt med fullmäktigemedlemmar som tar ansvar för slutresultatet, säger Enestam.

Han säger att den pågående vårdreformen låst politikerna vid bland annat Almahemmet, vilket gjort att andra stora beslut inte har fattats under den pågående mandatperioden. Till exempel frågan om vindkraftsparken.

- Det var givet att vindkraftsfrågan delat politiker, men att man ännu inte har kunnat fatta beslut i processen är nog ett underkänt beslut. Så här ska man inte behandla markägare och företagare, och Kimitoöns kommun hade verkligen behövt fastighetsskatten från vindkraftverken, säger Enestam.

Besviken på Enestam

Socialdemokraternas gruppordförande Johan Sundqvist är besviken på Jan-Erik Enestams delvis symboliska gest, att sluta som SFP:s gruppordförande.

- Visst är jag lite besviken för jag tyckte att samarbetet löpte så bra i början. Jag hade gärna sett att Enestam skulle ha fortsatt som gruppordförande, säger Sundqvist.

Enestam gick in i politiken för att minska på grälandet kommunalpolitikerna emellan. Det tycker Sundqvist han lyckades bra med.

- I början så lyckades han riktigt bra med det, men efter några år började det strula. Det började väl med vindkraftsfrågan då SFP var redo att säga upp fullmäktigeavtalet där vi hade kommit överens om att en ny uppdaterad bullerutredning för vindkraftsparken ska göras innan beslut kan fattas i frågan. Det är sorgligt, säger Sundqvist.

En allvarsam Johan Sundqvist framför Dalsbruks torg i ett torrt men kallt februariväder.
Johan Sundqvist tycker att Enestam lyckades skapa mer ro i de politiska fälten. En allvarsam Johan Sundqvist framför Dalsbruks torg i ett torrt men kallt februariväder. Bild: Amanda Vikman/Yle person,johan sundqvist

Att omröstningen kring årets budget skulle ha varit orkestrerad håller inte Sundqvist med om.

- Det var det absolut inte. Nog måste ju alla inom olika grupperingar själva få bestämma vad vi gör. Jag hoppas verkligen att Enestams beslut inte försvårar det politiska arbetet i framtiden, vi måste ju alla kunna komma överens och kompromissa, säger Sundqvist.