Hoppa till huvudinnehåll

HIFK slog Tappara efter högdramatisk kvittering och maratonlång straffläggning: ”Vi lär väl oss så småningom”

Jere Sallinen firar sitt kvitteringsmål.
Jere Sallinen firar sitt kvitteringsmål. Jere Sallinen firar sitt kvitteringsmål. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press HIFK Hockey,Jere Sallinen

För Tapparas del har matcherna verkat vara några sekunder för långa den här säsongen. På tisdagskvällen kom HIFK ikapp med två sekunder kvar att spela – och gästerna avgjorde sedan på straffar. Helt förtjänt, summerar tränaren efteråt.

En sista tekning i neutral zon med 22 sekunder kvar på klockan. Exakt 20 sekunder senare lyckades HIFK på något sätt få in pucken till en helt ledig Jere Sallinen framför Tapparaburen – och matchen var kvitterad till 2–2.

Tappara tappade en uddamålsledning på hemmais inom matchens sista sekunder för andra gången på två veckor.

– Vi tappar den där kyligheten och tålamodet helt. Alla killar lämnar området framför kassen för att försvara han som har puck – bakom målet. Han blir sedan helt ensam. Men vi lär väl oss så småningom, säger Tappara-tränaren Jukka Rautakorpi efteråt.

Hoppa över Twitterpostning

Mot Lukko lyckades yxtröjorna ändå avgöra i förlängning. Mot HIFK kom Tappara inte lika lätt undan. Gästerna från Helsingfors tvingade matchen till straffläggning – som blev en rejält utdragen historia.

Det var först i den fjärde straffomgången som Tyler Morley lyckades överlista Atte Engren. Men till Tammerforspublikens stora besvikelse höll Joonas Lyytinen matchen i liv med en kvitterande fullträff.

Efter det misslyckades sex skyttar från vardera lag i tur och ordning. Efter att Charles Bertrand misslyckats med straffläggningens 21:a försök kom avgörandet. Otto Paajanen såg till att HIFK fullbordade sin comeback då han satte pucken förbi Michael Garteig.

– Den första perioden var sämre av oss, men sedan kom vi igång. Vi måste fortfarande bli bättre på att skapa lägen offensivt, men det var helt förtjänt att vi åkte iväg med mer poäng i dag, summerar Jarno Pikkarainen.

Jokerit avslutade grundserien med förlust

I KHL nalkas det redan slutspel och för Jokerits del avslutades grundserien på tisdagskvällen med en bortamatch mot Torpedo Nizhni Novgorod.

Flera av Helsingforslagets nyckelspelare vilade – trots att Jokerit inte hade säkrat tredjeplatsen i den västra konferensen – och slutresultatet skrevs också 3–1 till värdarna.

Nicklas Jensen stod för narrarnas enda fullträff i matchen.

I och med att Dinamo Moskva vann sin match mot Traktor Tjeljabinsk med 3–2 kan laget ännu passera Jokerit i tabellen. Dinamo Moskva måste ännu slå Dinamo Minsk på torsdag för att stiga upp till trea.

Jokerit skulle ha behövt en poäng mot Torpedo för att säkra tredjeplatsen.

Slutspelet inleds på söndag på hemmaplan för Jokerits del. Ifall laget slutar trea i grundserien stavas motståndet Lokomotiv Jaroslavl, medan Spartak Moskva väntar ifall lokalrivalen Dinamo lyckas i Vitryssland.

Läs också