Hoppa till huvudinnehåll

Invånare på Lesbos och Chios drabbade samman med kravallpolis - Greklands regering håller fast vid planerna på nya slutna flyktingförvar

Grekisk kravallpolis intill en av de vägspärrar som demonstranter byggt upp i närheten av staden Madamados, på Lesbos, på tisdag morgon.
Grekisk kravallpolis intill en av de vägspärrar som demonstranter byggt upp i närheten av staden Madamados, på Lesbos, på tisdag morgon. Grekisk kravallpolis intill en av de vägspärrar som demonstranter byggt upp i närheten av staden Madamados, på Lesbos, på tisdag morgon. Bild: AFP / Lehtikuva Lesbos,flyktingläger,Grekland

På de två grekiska öarna Lesbos och Chios protesterar invånarna våldsamt mot regeringens förberedelser för nya slutna förvar för flyktingar och migranter. På tisdag morgon ledde protesterna till sammandrabbningar.

Enligt ögonvittnen försökte omkring 500 invånare på Lesbos hindra transporten av byggmaterial, byggmaskiner och fordon till ön natten till tisdagen. Transporten eskorterades av grekisk kravallpolis.

Kravallpolis och byggmaskiner tog i land på Lesbos under efternatten på tisdagen.
Kravallpolis och byggmaskiner tog i land på Lesbos under efternatten på tisdagen. Kravallpolis och byggmaskiner tog i land på Lesbos under efternatten på tisdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Lesbos,Grekland,flyktingläger

Öborna hade också parkerat sopbilar och placerat ut andra hinder på vägar som leder till den plats där ett nytt slutet förvar för flyktingar och migranter planeras.

Sammandrabbningar bröt ut mellan invånare och kravallpolis och polisen avfyrade tårgasgranater för att skingra demonstranter som, i sin tur, kastade sten mot poliserna och försökte slå dem med olika tillhyggen.

Soplådor brann under sammandrabbningarna i huvud- och hamnstaden Mytilini på Lesbos tidigt på tisdag morgon.
Soplådor brann under sammandrabbningarna i huvud- och hamnstaden Mytilini på Lesbos tidigt på tisdag morgon. Soplådor brann under sammandrabbningarna i huvud- och hamnstaden Mytilini på Lesbos tidigt på tisdag morgon. Lesbos,Grekland,flyktingläger

Liknande scener utspelades på ön Chios.

Resultatlösa förhandlingar mellan lokalpolitiker och regeringen

Efter veckor av resultatlösa samtal mellan regeringen i Aten och borgmästarna på de berörda öarna, håller Greklands nya högerregering fast vid sin plan på att bygga nya slutna förvar för asylsökande på öarna Lesbos, Samos, Chios, Leros och Kos.

Totalt finns nu ungefär 38 000 flyktingar i och omkring överfulla läger på de här öarna, trots en officiell kapacitet på 6 200 personer.

En flyktingfamilj värmde sig vid en brasa på en sluttning i Samos under helgen.
En flyktingfamilj värmde sig vid en brasa på en sluttning i Samos under helgen. En flyktingfamilj värmde sig vid en brasa på en sluttning i Samos under helgen. Bild: AFP / Lehtikuva Samos,flyktingar,Grekland

Exempelvis i lägret Moria på Lesbos trängs uppemot 20 000 människor under förhållanden som hjälporganisationer beskriver som omänskliga och outhärdliga.

Enligt regeringens planer ska det nu omedelbart byggas upp nya slutna förvar på de nämnda fem öarna, med plats för upp till 7 000 asylsökande per läger.

Greklands nya högerregering har lovat tuffare tag mot flyktingarna och planerar bland annat en flytande barriär i Egeiska havet för att förhindra migranter att ta i land på de grekiska öarna.

"Vi kan inte bära den här bördan längre"

Regeringen har förklarat behoven av de nya slutna förvaren med både säkerhets- och hälsoskäl.

- Det är alldeles uppenbart att vad gäller exempelvis coronavirus så kan det hanteras snabbt och effektivt på en sluten anläggning, men inte i en anarkistisk, öppen inrättning som är en bomb ur ett hälsoperspektiv, sade den grekiska regeringens talesman Stelios Petsas.

I Zervou, på ön Samos är förberedelserna för det nya förvaret i full gång.
I Zervou, på ön Samos är förberedelserna för det nya förvaret i full gång. I Zervou, på ön Samos är förberedelserna för det nya förvaret i full gång. Bild: AFP / Lehtikuva mottagningscentraler,Samos,Grekland

Invånare på de berörda öarna håller inte med. Turism är en viktig näring på flera av öarna och öborna oroar sig för att de nya anläggningarna blir bestående.

En del av dem oroar sig också för de fängelseliknande former som planeras för de nya förvaren.

Demonstranter blockerade en av vägarna mot det tilltänkta nya flyktinglägret nära Madamados, på Lesbos, på tisdag morgon.
Demonstranter blockerade en av vägarna mot det tilltänkta nya flyktinglägret nära Madamados, på Lesbos, på tisdag morgon. Demonstranter blockerade en av vägarna mot det tilltänkta nya flyktinglägret nära Madamados, på Lesbos, på tisdag morgon. Bild: AFP / Lehtikuva flyktingar,Lesbos,Grekland

Lokalpolitikern Nikos Karassavas kommenterade tisdagens protester på Samos med att beskriva dem som ett rop av förtvivlan.

- Vi kan inte bära den här bördan längre, sade Karassavas till Open TV.

- Det här är en skandal ...vi drunknar i migranter och nu klår dom upp oss också, tillade Karassavas med hänvisning till kravallpolisens agerande.

Källor: Reuters, AFP, SR