Hoppa till huvudinnehåll

Italien stänger ner för att stoppa coronaviruset: "Vi är helt instängda och vägarna är blockerade av polis och militär"

Två personer i munskydd tar en selfie utanför katedralen i Milan.
På väg till Italien? Då gäller det att iaktta särskild försiktighet i och med att coronaviruset spridit sig som en löpeld i landet. Två personer i munskydd tar en selfie utanför katedralen i Milan. Bild: EPA Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

Italien är det land i Europa som drabbats värst av coronaviruset. Hittills har 229 fall konstaterats och sju personer, alla äldre med tidigare sjukdomstillstånd, har avlidit. Närmare trettio miljoner personer i sju regioner har dragits in i krishanteringen i och med förebyggande åtgärder.

I Codogno, kommunen där viruset upptäcktes, har en "röd zon" inrättats. Ingen får komma in och ingen får lämna området.

– Vi är helt instängda och vägarna är blockerade av polis och militär. Skolor, caféer, affärer, sporthallar och alla andra offentliga platser är stängda, säger Alessio Brilli och berättar att han själv bara varit ute ett par gånger med sin hund.

– Men det är ingen som vågar närma sig någon annan, utan alla tittar lite misstänksamt på varandra, tillägger han.

Staden har runt 15 000 invånare och ligger i regionen Lombardiet – den region där flest fall har upptäckts.

Tomma butikshyllor i Italien.
Butikshyllorna gapar tomma i Italien. Tomma butikshyllor i Italien. Bild: EPA Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien
Tomma butikshyllor i Italien.
Många besöker mataffärer för att bunkra upp med råvaror. Tomma butikshyllor i Italien. Bild: EPA Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

Det första fallet var en man som uppsökte sjukhuset på orten torsdagen den 20 februari. Sedan han testade positivt har sjukhuset stängts igen och personalen hålls kvar därinne i karantän.

– De var väldigt snabba med att vidta åtgärder. Redan på natten mellan torsdag och fredag åkte sjukvårdspersonal hem till personer som hade haft kontakt med den smittade och tog prover, säger Chiara Di Marco, en annan av invånarna i Codogno.

På lördagen åkte hon och familjen och handlade mat i den lokala mataffären. Dagen efter, på söndagen, infördes cirkulationsförbudet och alla serviceinrättningar stängde ner.

– Vi har så vi klarar oss, vattnet kokar vi för säkerhets skull, säger hon.

Kö utanför varuhus i Italien.
Köerna ringlade sig långa utanför mataffären som hade öppet ett par timmar och släppte in ett fåtal kunder åt gången. Kö utanför varuhus i Italien. Bild: Yle / Christin Sandberg Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

För att inte oroa barnen för mycket har de försökt ta det lugnt och fokusera på att de är tillsammans hela familjen och är lediga, ungefär som när det är semester.

– Vi har trädgård och många öppna fält kring huset och har tagit promenader ute i solen, säger Di Marco.

Ingen av de smittade har varit i Kina

Den första mannen som upptäcktes ha coronovirus, och som i dag får intensivvård, hade sprungit två maraton bara under de senaste två veckorna.

– Det här är en liten stad och jag kände killen. Han är en mycket aktiv och sportig person som känner mycket folk, berättar Alessio Brilli.

Två veckor innan han insjuknade hade mannen varit på en middag där även en man, som varit på affärsresa i Kina, deltog. Den mannen har dock testat negativt för coronavirus och antikroppar - ett faktum som förbryllar. Ingen av dem som hittills smittats i Italien har varit i Kina.

Den drabbade mannen har dock rört sig på många platser och det finns upp mot ett 20-tal smittade bara i Codogno.

Hård press på nödnumret

– Den som känner av symptom ska ringa ett specialupprättat gratisnummer, och berätta. Sjukvårdspersonal kommer sedan hem till dem för provtagning. Ingen ska vända sig till sjukhus eller akutmottagningar, säger Alessio Brilli.

– Problemet är dock att linjen är överbelastad. Samma sak gäller för nödnumret 112, säger Chiara Di Marco.

En polis står och pratar med personer i Italien som bär munskydd till följd av coronaviruset.
Många vill komma i kontakt med nödcentralen. En polis står och pratar med personer i Italien som bär munskydd till följd av coronaviruset. Bild: All Over Press Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

Det, menar hon, innebär problem om det skulle hända en akut olycka eller om någon skulle bli allvarligt sjuk på annat sätt.

Hon är däremot mycket nöjd med hur myndigheterna har reagerat och hanterat situationen.

– Alla åtgärder vidtogs omedelbart och utan tvekan. Kommunen uppdaterar informationen löpande och har bland annat inrättat en applikation för snabba uppdateringar, säger Di Marco.

Hon fortsätter:

– Vi som är anställda har alla fått sjukfrånvaro garanterad under två veckor. Jag arbetar för ett holländskt företag i Italien och kan till viss del även arbeta hemifrån.

En person i munskydd tar en selfie. I bakgrunden syns två andra med munskydd och bilar.
Chiara Di Marco berättar att priserna på masker och desinfektionsgel för händerna har stigit dramatiskt de senaste dagarna. En person i munskydd tar en selfie. I bakgrunden syns två andra med munskydd och bilar. Bild: Yle / Christin Sandberg Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

Det som oroar mest, enligt Di Marco, är svårigheterna att få ett grepp om vilka proportioner virussmittan kommer att anta.

Alessio Brilli, som är egenföretagare, är orolig för att han kommer att förlora kunder bara genom att vara borta en till två veckor. Hans arbete kan inte vänta.

Men det är inte tal om att bryta bestämmelserna. Den som lämnar den inringade röda zonen, som ligger cirka 60 kilometer från landets näst största stad och ekonomiska nav Milano, riskerar att arresteras.

Finländska resenärer uppmanas till extra försiktighet

I Finland har Utrikesministeriet uppdaterat sitt resemeddelande för Italien.

Personer som reser till Italien uppmanas att iaktta särskild försiktighet.

EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic meddelade under en extra presskonferens i Bryssel på måndagen att EU satsar ytterligare 230 miljoner euro mera pengar på kampen mot coronaviruset.

Två personer i ytterkläder och munskydd står bredvid varandra och tittar åt sidan.
Personer som reser till Italien uppmanas vara försiktiga. Två personer i ytterkläder och munskydd står bredvid varandra och tittar åt sidan. Bild: EPA Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides säger att EU:s åtgärder i fråga om coronaviruset bör koordineras mellan länderna.

Båda påpekar också att det nu är viktigt att inte framkalla panik, och att alla åtgärder måste vara omsorgsfullt motiverade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes