Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fler betalar andra för att skriva skolarbeten, ovanligt blåsig och mild vinter, Italien drabbas hårt av coronaviruset

En polis står och pratar med personer i Italien som bär munskydd till följd av coronaviruset.
En polis står och pratar med personer i Italien som bär munskydd till följd av coronaviruset. Bild: All Over Press Wuhan-coronavirus,coronavirus,Italien

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Har du någon gång betalat någon i syfte att skriva ett av dina skolarbeten eller avhandling? Det är möjligt och det blir allt vanligare. Det är lätt att upptäcka plagiat, men hur är det om man anställer någon annan att skriva hela ens uppsats eller avhandling? Det kan vara svårt att upptäcka att någon annan skrivit arbetet.

Det har varit en mild och betydligt regnigare vinter än vad vi är vana vid i år. Det som också gjort vintern exceptionell är den hårda vinden. Den milda vintern har också gjort att finländarna inte behövt lägga lika mycket pengar på att värma upp sina hem. Det konstaterar man vid Vasa Elektriska.

Vandas före detta stadsstyrelseordförande och den tidigare justitieministern Antti Häkkänens (Saml) ex-specialmedarbetare Tapani Mäkinen (Saml) står åtalad för missbruk av tjänsteställning och för att ha tagit emot mutor under sin tid som stadsstyrelseordförande. Fallet behandlas i Östra Nylands tingsrätt i dag.

Utrikes:

Coronaviruset har spridit sig som en löpeld i Italien som nu är det värst drabbade landet i Europa. 226 fall har konstaterats hittills och sju personer har dött i viruset. På många håll gapar butikshyllor tomma och det är svårt att få kontakt med nödcentralen då landet stängs ner för att stoppa viruset. Svenska Yle har pratat med några italienare om läget.

I dag ska EU-länderna slå fast målsättningarna för hur det nya förhållandet till Storbritannien ska se ut. EU-ländernas Europaministrar träffas och behandlar den överenskommelser som deras EU-ambassadörer redan enades om i går. EU och Storbritannien ska också inleda förhandlingar om handelsavtal i mars.

Väder

Kallare luft strömmar till Finland norrifrån och det är klart i största delen av landet. I landets västra delar är det mellan 0 och +3 grader, i öster mellan -1 och +2 grader och i norr mellan -2 och -10 grader.

Mest svag vind i hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes