Hoppa till huvudinnehåll

Skadesmäll för landslagsstjärnan – långt uppehåll för Emma Aarnio: ”Då jag kom ut med foten i gips så var det en chock”

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio är lagkapten i VästeråsIrsta HF. (Arkivbild) Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

Det skulle vara ett rutinbesök till läkaren. Handbollslandslagets Emma Aarnio hade visserligen haft ont i vristen hela säsongen men läkarens rekommendation kom som en chock. Foten behövde gipsas och hela säsongen är i värsta fall i fara.

Olyckan var framme redan i höstas. Aarnio stukade sin fot i september och smärtan försvann aldrig.

– Skenbenet hade slagit ihop med ett av fotens ben vilket ledde till en inflammation mellan benen. Den inflammationen blev i kläm då jag rörde på foten. Jag fick en första kortisonspruta, som reducerar inflammationen, i november men det hjälpte inte, säger hon till Yle Sporten.

Emma Aarnio trotsade smärtorna i några månader och spelade regelbundet stora minuter i klubblaget VästeråsIrsta HF i SHE, den högsta handbollsserien i Sverige.

Läkarbesöket för en dryg månad sen satte emellertid stopp för det. Beskedet var att hon måste få en ny kortisonspruta och att foten måste gipsas.

– Det var en chock. Jag valde att genomföra behandlingen så snabbt som möjligt för att kunna ha en chans att vara med i slutspelet, säger hon.

En vecka nu utan gips

Gipset blev hon av med för en vecka sen och nu känner hon ingen som helst smärta i foten vilket naturligtvis är positivt. Men hon vågar inte jubla än.

– Jag hade samma känsla efter kortisonsprutan i november. Smärtorna kom tillbaka ett par månader senare då jag hade trappat upp träningen. Så det är lite osäkert fortfarande.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio har gjort en småskalig comeback till lagträningarna. (Arkivbild) Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

De senaste dagarna har gått åt komma i gång och röra på foten försiktigt. Hon har också kunnat vara med på ett hörn under VästeråsIrsta HF:s träningspass.

– Jag har varit med på passningsträningar för att få tillbaka bollkänslan i kroppen. Det går framåt vecka för vecka. Vi får se. Jag satsar på att vara tillbaka i slutspelet, men vi får se hur rehaben går.

VästeråsIrstaHF ligger på sjätte plats i SHE och är med största sannolikhet på väg till slutspelet. Sista grundserieomgången spelas den 13 mars.

Missar andra landslagslägret i rad

I takt med att foten blivit bättre har Aarnios frustration över att hon inte kan spela matcher växt.

– Det var svårt att acceptera att jag inte kunde spela i söndags då jag inte längre hade gips. Samtidigt då jag kollar på benen så ser jag att det är en skillnad mellan vaderna. En månad leder till ganska stora förändringar i muskulaturen, säger hon.

Emma Aarnio är en av det finländska damlandslagets absoluta nyckelspelare. Fotskadan innebär att hon missar landslagslägret i mars.

– Det är såklart tråkigt. Men jag vill inte vara med om jag inte kan prestera. Det är speciellt tråkigt för att vi har en ny tränare (Tomas Westerlund) och jag skulle vilja lära känna honom bättre.